Criza politica a lovit puternic piata de capital si leul, spune presedintele Sibex

Data publicarii: 02-10-2009 | Economie

Ruperea coalitiei a avut efecte imediate pe pietele financiare, actiunile si moneda nationala inregistrand scaderi puternice, a declarat presedintele Bursei din Sibiu (Sibex), Teodor Ancuta, care estimeaza ca economia nu isi va reveni mai devreme de mijlocul anului 2010.

"Primele semnale in economie sunt deprecierea leului si scaderea pietei de capital. Sunt convins ca anul acesta este unul ratat, dar ma tem ca nu cumva sa ratam si anul 2010. Abia dupa ce situatia se va stabiliza din punct de vedere politic vom putea sa speram la o revenire", a explicat Ancuta.

El este de parere ca moneda nationala nu se va deprecia peste nivelul de 4,40 lei/euro, pana la finalul anului, dar prognozele sunt dificil de facut in acest moment.

"Totul depinde de cat de repede se va stabiliza sistemul politic. Fara stabilitate nu vom putea face nimic", spune presedintele Sibex, care aprecieaza ca un guvern de tehnocrati ar fi potrivit in acest moment.

Ancuta previzioneaza ca economia romaneasca nu va da semne de revigorare mai devreme de jumatatea anului viitor.

"Tara nu este pe un drum bun si pana in iunie 2010 nu exista sanse de revenire. Asta in conditii normale, dar criza politica poate adanci acest termen", sustine Teodor Ancuta.

Investitorii au taxat puternic actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta de joi, pe fondul tensiunilor politice, presiunea la vanzare resimtindu-se cel mai mult pe sectorul SIF, care a incheiat cu o pierdere de 2,8%, desi in cursul sedintei coborase pana la aproape minus 5%. Totodata, pesimismul s-a reflectat si in piata Sibex, unde derivatele au suferit corectii importante.

In acelasi timp, cursul de referinta anuntat joi de BNR a urcat cu peste 5 bani (1,22%), la 4,2495 lei/euro, decizia presedintelui Traian Basescu de revocare a ministrului de interne Dan Nica si iesirea PSD de la guvernare punand presiune puternica pe moneda nationala.

Traian Basescu a semnat joi decretul de revocare a lui Dan Nica si cel de numire a lui Vasile Blaga ca interimar in functia de vicepremier si ministru de interne. Ulterior, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca ministrii social-democrati parasesc Guvernul.

NewsIn