BVB va cere CNVM sa tina cont de structura burselor europene in privinta cumulului de functii

Data publicarii: 04-10-2009 | Bursa

Bursa va trimite CNVM un punct de vedere cu privire la proiectul de reglementare a cumulului de functii, prin care cere Comisie sa tina cont de interesele de business ale grupului BVB si de structurile de conducere ale burselor europene, a spus presedintele BVB, Stere Farmache.

"Am avut o discutie in Consiliu cu privire la proiectul de dispunere de masuri al CNVM pentru reglementarea cumulului de functii, Bursa urmand sa trimita un punct de vedere Comisiei, de care speram sa tina cont intr-o masura mare", a precizat Farmache.

La sfarsitul lunii trecute, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lansat in dezbatere publica un proiect de dispunere de masuri prin care incearca sa regelementeze situatiile de cumul de functii, astfel incat membrii din conducerea operatorilor de piata sa nu fie prezenti si in consiliile societatilor listate.

Proiectul Comisiei vizeaza si membrii din conducerea operatorilor de piata sau a sistemelor de tranzactionare, care nu vor mai putea fi membri in consiliile de administratie sau conducatori ai unui depozitar central, case de compensare sau a Fondului de Compensare a Investitorilor. In acelasi timp, atat membrii din conducerile operatorilor de piata sau a depozitarilor centrali nu vor mai putea intra in conducerea societatilor listate pe pietele reglementate de respectivul operator, respectiv a societatilor care au incheiat contract de registru cu depozitarul central.

"Cred ca o astfel de initiativa (proiectul CNVM - n.r.) trebuie sa aiba la baza o nevoie sociala, pe care noi ca operator de piata nu am reusit sa o identificam", apreciaza seful BVB.

"Ca urmare, vom formula opinii cel putin pe trei directii clare. Una dintre ele va fi luarea in considerare a intereselor de business ale grupului Bursa de Valori Bucuresti, care trebuie administrat responsabil, dar acest lucru presupune si o reprezentare corecta in consiliile respectivelor societati din grup. De asemenea, avem unele consideratii de ordin legal si a treia directie este data de standardele la care opereaza si de structurile de guvernanta ale burselor din Europa si ale pietelor financiare in general", spune Stere Farmache.

El a mentionat ca Bursa a realizat un studiu despre structurile de conducere la celelalte burse europene, dar "nu am identificat la alte burse europene o structura asa cum este propusa de CNVM".

De asemenea, potrivit proiectului de dispunere de masuri o persoana fizica nu va putea fi membru in CA la mai mult de doua entitati autorizate de CNVM.

In 9 septembrie, surse din cadrul Comisiei declarasera ca se va incerca reglementarea diverselor situatii de incompatibilitate in care se gasesc membrii consiliilor de administratie ale entitatilor autorizate de arbitrul pietei de capital.

De asemenea, Comisia vrea ca majoritatea persoanelor din conducerile operatorilor de piata si depozitarilor centrali sa fie independenti.

Prevederile acestei dispuneri de masuri se vor aplica si sotilor/sotiilor, respectiv a rudelor pana la gradul al doilea inclusiv ai membrilor consiliilor de administratie ale operatorilor de piata, operatorilor de sistem, depozitarilor centrali, caselor de compensare si Fondului de Compensare al Investitorilor.

Daca va fi adoptat acest proiect, entitatile regelemntate de CNVM vor trebui sa se incadreze in aceste prevederi la urmatoarea adunare generala.

Propunerile si observatiile pe marginea acestui proiect pot fi transmise Comisiei pana in 7 octombrie.

NewsIn