Secretarul Trezoreriei sustine ca un dolar puternic este extrem de important pentru SUA

Data publicarii: 04-10-2009 | International

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a declarat ca este foarte important ca Statele Unite sa aiba o moneda puternica si s-a angajat sa ii mentina statutul de moneda globala, relateaza Bloomberg.

Statele Unite vor face "tot ce este necesar" pentru a pastra increderea in dolar, a declarat Geithner, dupa ce a participat la reuniunea de la Istanbul, a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din cadrul grupului G7.

Aceasta include limitatea deficitelor in timp, pentru a oferi tarii o evolutie mai sustenabila.

"Este foarte important pentru Statele Unite sa avem in continuare un dolar puternic", a spus Geithner.

"Recunoastem ca rolul important pe care il are dolarul in sistemul financiar reprezinta sarcini si responsabilitati suplimentare pentru noi, si vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura ca sustinem increderea", a adaugat el.

Oficialii din Franta si Canada si-au exprimat in cadrul reuniunii G7 ingrijorarile ca deprecierea dolarului ameninta sa impiedice revenirea economiilor din cea mai grava recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dolarul s-a depreciat cu 14% in fata unui cos valutar, de la inceputul lunii martie.

Geithner a precizat ca Statele Unite se vor tine de promisiunea de a "aduce gravele dezechilibre fiscale la o pozitie sustenabila", imediat ce revenirea economica va fi asigurata.

NewsIn