BNR pune in circulatie 500 monede de argint la 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanta

Data publicarii: 05-10-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune de miercuri in circulatie, in scop numismatic, 500 de monede din argint la un pret de 170 lei, dedicate aniversarii a 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanta, a anuntat, luni, banca centrala printr-un comunicat de presa.

Valoarea nominala a monedelor va fi de 10 lei, forma acestora va fi rotunda, cu marginea zimtata, cu un diametru de 37 mm si o greutate de 31,103 grame.

Pretul de 170 lei nu include taxa pe valoare adaugata (TVA) si nici contravaloarea casetelor in care vor fi prezentate.

Aversul monedelor prezinta in partea stanga, in prim plan, imaginea Bricului "Mircea", nava scoala a Marinei Romane. In partea dreapta va fi inscriptionata valoarea nominala a monedei, 10 lei, iar deasupra ei, imaginea Farului "Carol I". In plan secund va fi inscriptionata o imagine dinspre mare a orasului Constanta, in care se disting: in partea stanga, Catedrala ortodoxa, in dreapta Cazinoul, iar in jumatatea superioara, inscriptia "Romania", stema tarii si anul emisiunii.

Reversul prezinta in jumatatea inferioara, in prim plan, o nava comerciala moderna, iar in plan secund, silozurile din Portul Constanta, proiectate de inginerul Anghel Saligny. In jumatatea superioara se afla inscriptia "100 de ani de la inaugurarea Portului Constanta 1909".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanta, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

NewsIn