King Sturge: Chiriile spatiilor de birouri de prim rang au scazut cu 12% anul acesta fata de 2008

Data publicarii: 05-10-2009 | Imobiliare

Chiriile spatiilor de birouri de prim rang au scazut anul acesta cu 12%, la 264 euro/mp/an, nivel inregistrat in anul 2006, comparativ cu anul 2008, cand chiriile pe acest segment atingeau valoarea de 300 euro/mp/an, potrivit unui studiu al firmei de consultanta imobiliara King Sturge.

"Conditiile actuale de piata au cauzat scaderea nivelului chiriilor, avand in vedere ca proprietarii au fost fortati sa agreeze chirii mai mici pentru a-si pastra chiriasii. Chiriile pentru spatii de prim rang, care anul trecut s-au ridicat la 300 euro/mp/an, au scazut anul acesta la 264 euro/mp/an, nivel inregistrat in 2006. Mai mult, pe viitor se previzioneaza scaderi ale chiriilor pe termen scurt, cu o continua crestere a stocului de spatii vacante", se arata in datele King Sturge.

In ceea ce priveste proiectele in dezvoltare, datele firmei de consultanta arata ca 300.000 mp sunt planificati a fi livrati pe piata in 2009, dintre care 134.000 mp au fost deja finalizati in semestrul intai.

"Pe de alta parte, avand in vedere ca respectiva diminuare la nivelul cererii ocupantilor este, in prezent, resimtita puternic, este posibil ca mai multe proiecte sa fie puse in asteptare. Procentul total de spatii vacante in oras a crescut semnificativ de la 4% la sfarsitul lui 2008 la un nivel actual de 10%, cu cele mai mari procente inregistrate in apropierea zonelor limitrofe ale orasului, precum in zona Pipera. Aceasta crestere este alimentata de catre migrarea societatilor catre spatii de birouri mai mici si mai ieftine si de catre cresterea stocului de spatii finalizate. Se preconizeaza ca procentul spatiilor libere pentru oras sa creasca la circa 10,0% pana la sfarsitul anului 2009", potrivit King Sturge.

Referitor la piata chiriasilor de spatii de birouri, aceasta s-a redus in prima jumatate din acest an cu 30.000 mp in oras, fata de gradul de ocupare per total in cursul anului 2008, care a atins un nivel de 255.000 mp . "In ciuda anticiparii revenirii cererii in cea de-a doua jumatate a anului, este foarte putin probabil ca gradul de ocupare sa ajunga la nivelul obtinut anul trecut", mai spun reprezentantii King Sturge.

King Sturge LLP, cu sediul in Londra, este una din primele 10 companii de consultanta imobiliara din Europa (42 de sedii in 14 tari), avand o retea cuprinzatoare de peste 215 de birouri independente si asociate in lume, incluzand Europa Continentala, Asia Pacific si America de Nord.  Compania are circa 3.800 de angajati la nivel mondial si lucreaza in servicii imobiliare si complementare in sectorul comercial, incluzand segmentele industrial, birouri, comercial si leisure.

NewsIn