Romania trebuie sa adopte masuri care sa vizeze performanta economica, si nu ciclurile electorale

Data publicarii: 05-10-2009 | Economie

Romania trebuie sa adopte masuri sustenabile, transparente si previzibile, care sa vizeze performanta economica, si nu ciclurile electorale si care sa pastreze si sa atraga investitorii directi, au spus reprezentantii investitorilor straini in Romania, la Forumul Economic Roman.

"Romania va profita imens daca va implementa un mediu de business mai bun pentru investitorii care sunt deja aici. Daca acestia au incredere in Romania sa isi creasca nivelul investitiilor, atunci si alti investitori inevitabil ii vor urma. Daca actualii investitori sunt descurajati, atunci imaginea Romaniei in randul tuturor potentialilor investitori are de suferit", a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark H. Gitenstein.

Acesta a subliniat ca, in primul rand, investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate in deciziile guvernamentale. Politicile trebuie sa reflecte o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea nationala.

"Nicio tara nu poate prospera pe termen lung decat daca generatia tanara o vede ca pe o oportunitate si un mediu prielnic in care sa-si investeasca energiile si capacitatile antreprenoriale. Ma tem ca multi tineri talentati si ambitiosi din Romania inca percep ca viitorul poate fi mai bun in alta parte. Guvernul si mediul de afaceri trebuie sa se concentreze sa gaseasca modalitati prin care sa transforme Romania intr-o tara cu mari oportunitati pentru antreprenori si micii intreprinzatori", a mai spus Gitenstein.

In cadrul forumul economic de luni, asociatiile oamenilor de afaceri straini au recomandat autoritatilor romane ca reforma sistemului educational sa indeplineasca cerintele pietei muncii si sa asigure o productivitate a muncii ridicata.  De asemenea, IMM-urile sa beneficieze de asistenta pentru facilitarea accesului la finantare din fonduri europene si interne, garantarea stabilitatii prin planificarea pe termen mediu si lung.

Totodata, investitorii straini solicita proceduri imbunatatite ale contestatiilor precum si transparentizarea si profesionalizarea achizitiilor publice. In mod concret, asociatiile de afaceri au propus crearea unui consiliu economic consultativ, apolitic si non-executiv, pe langa Presedintia Romaniei, format din reprezentanti ai mediului de afaceri, care sa fie consultat asupra masurilor economice de impact precum si in evaluarea si propunerea unui politici economice.

NewsIn