Isarescu: Reformele si fondurile europene sunt miza acordului cu FMI, nu rambursarea banilor

Data publicarii: 07-10-2009 | Economie

In cadrul acordului incheiat de Romania cu FMI si CE, nu rambursarea banilor imprumutati este problema, ci felul in care autoritatile vor utiliza sumele, inclusiv pentru atragerea de fonduri UE, a spus guvernatorul BNR, subliniind ca incheierea acordului a fost inevitabila in cazul Romaniei.

"Pentru a linisti opinia publica - pare sa fie foarte multa preocupare in prezent fata de felul in care vom rambursa banii -, spun ca nu este aceasta problema, ci felul in care autoritatile vor folosi imprumuturile pentru reforme si pentru atragerea de fonduri europene. Noi ne-am imprumutat de 20 de miliarde (euro) si avem de luat de la UE 30 de miliarde de euro", a afirmat Isarescu, in cadrul audierilor din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie al BNR.

Guvernatorul a mentionat ca cele doua acorduri, cu FMI si Comisia Europeana, "au fost benefice Romaniei, chiar inevitabile", luand in considerare corectia peste asteptari a deficitului extern.

Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 5,5% din PIB in acest an, de la 12,3% in 2008.

"Este vorba despre peste 10 miliarde de euro. Ce s-ar fi facut Romania fara resursele imprumutate? Miza acordului nu a fost doar credibilitatea, ci si nevoia de a inlocui capitalul privat cu capitalul public de la aceste organizatii financiare internationale", a spus Isarescu.

El a completat ca flexibilitatea FMI in cadrul actualului acord de tip stand-by este corelata cu rolul pe care il are aceasta institutie in prezent si nu trebuie raportata neaparat la abordarea FMI in cadrul acordurilor anterioare.

"FMI este flexibil in comparatie cu acordurile anterioare, insa acelea aveau ca scop reformarea economiei romanesti, in sensul trecerii de la o economie centralizata la uo economie de piata. De aici si rigiditatea Fondului", a afirmat guvernatorul.

Referitor la rolul acordului de finantare externa, guvernatorul BNR a subliniat ca acesta are si menirea de a acorda Romaniei "o bruma de coerenta in politicile economice".

"Nu este un motiv de mandrie, in fond, faptul ca a trebuit sa imprumutam credibilitate. Pe de alta parte, acest acord a dat Romaniei posibilitatea de a iesi dintr-o situatie aproape unica, dupa trecerea la convertibilitatea deplina si dupa liberalizarea, poate prematura, a fluxurilor de capital. Noi nu am putut descuraja suficient creditul in valuta", a mai spus Isarescu.

El a mentionat ca Romania at trebui sa traga, in conditiile derularii acordului stand-by, circa 10 miliarde euro in acest an, respectiv 20 de miliarde de euro in doi ani si jumatate, pana in primavara lui 2011.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: