Isarescu prefera ca in CA al BNR sa fie specialisti cu experienta bancara si in plan international

Data publicarii: 07-10-2009 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la audierile din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie, ca prefera sa aiba in echipa sa specialisti, mai ales cu experienta intr-o banca centrala si in plan international.

"Bineninteles ca prefer specialisti, mai ales cu experienta bancara, daca se poate de banca centrala si in plan international", a spus Isarescu, intrebat de deputatul PDL Petre Calian daca ar accepta in Consiliul de Administratie membri fara experienta in domeniul economic.

Guvernatorul a adaugat ca in prezent BNR este integrata in proportie de 70% in sistemul bancilor centrale europene.

"Avem la nivel de staf angajati cu experienta si, mai mult, angajarea se face cu examen de competente europene. Preferam oameni cu experienta de banca centrala", a afirmat Isarescu.

Pentru Consiliul de Administatie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au fost anuntate 11 candidaturi pentru opt pozitii, in conditiile in care pentru functia de guvernator - care este si el membru in CA - exista un consens in randul partidelor pentru reinnoirea mandatului lui Mugur Isarescu.

Principala responsabilitate a noului CA al BNR este adoptarea euro, spune Isarescu
 
Principala responsabilitate a Consiliului de Administratie al BNR in noul mandat va fi adoptarea euro, punctul final si cel mai dificil fiind cursul de schimb la care se face trecerea, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu vad o alta chestiune mai importanta pentru urmatorul mandat decat trecerea la euro, care include stabilitatea preturilor, dar si stabilitatea cursului de schimb, respectiv asigurarea acestora de o maniera durabila. Chestiunea vitala, punctul final si cel mai greu, il reprezinta cursul de schimb la care se face trecerea", a spus Isarescu.

El a reamintit ca principala problema in procesul de adoptare a euro o constituie in prezent reducerea deficitului bugetar, nu inflatia sau dobanzile.

Banca centrala si guvernul si-au propus ca Romania sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna intrarea in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012. Potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, intrarea efectiva in zona euro ar putea avea loc la 1 ianuarie 2015, daca Romania primeste decizie favorabila in 2014.

Noul mandat al CA al BNR incepe in 11 octombrie 2009 si expira la finalul lui 2014, suprapunandu-se peste perioada decisiva pentru adoptarea euro de catre Romania, confrm actualului obiectiv.

Adoptarea euro este conditionata de indeplinirea mai multor criterii, intre care nivelul inflatiei si al dobanzilor, deficitul public (cel mult 3% din PIB) si datoria publica (maximum 60% din PIB).

Referitor la situatia actuala a dobanzilor in piata, Isarescu a subliniat ca bancile, desi au coborat "cu pasivele" (depozite), au ramas in urma cu dobanzile la credite.

"Noi ne ducem cu dobanda in jos. Comparativ cu primavara acestui an, bancile au coborat dobanzile la pasive, dar au ramas in urma cu cele la credite. Speram sa le dam suficienta lumina sa actioneze si la credite. In fond, este in interesul lor sa reia creditarea", a afirmat guvernatorul.

In legatura cu absorbtia fondurilor europene, Isarescu a spus ca era mult mai optimist in trecut si ca se intreaba acum de ce Romania nu este capabila sa atraga fondurile puse la dispozitie de UE. "Eram mult mai optimist cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si acum ma intreb de ce nu suntem in stare. Sa fie birocratia?", a afirmat guvernatorul.

Referitor la corectia peste asteptari a deficitului de cont curent, de la 12,3% din PIB spre 5% anul acesta, Isarescu a subliniat ca este important in contextul actual ca economia sa revina pe crestere, deoarece si o corectie suplimentara cu 1% din PIB ar fi extrem de dureroasa.

"Ne asteptam la o corectie de 2-3-4% din PIB pentru deficitul de cont curent. Acum vorbim de o scadere de aproape 8 puncte procentuale din PIB. Amintesc ca am mai fost la carma unei ajustari din pozitia de premier. Atunci, ajustarea a fost de 4,5% din PIB si a fost extrem de dureroasa, venind si pe fundalul unei recesiuni la noi, dupa trei ani de scadere si o saracie crunta in tara, in perioada 1999-2000", a amintit Isarescu.

Pe de alta parte, el a subliniat ca, prin contractia PIB de anul acesta, economia romaneasca revine practic la nivelul din 2007, in conditiile in care anul trecut produsul intern brut a avansat cu 7,1%.

NewsIn