La acelasi pret, romanii incep sa prefere un netbook in locul unui laptop clasic

Data publicarii: 07-10-2009 | IT&C

Netbook-urile, adica laptopurile mini, au ajuns sa se numere, in numai doi ani, printre cele mai vandute echipamente IT la ora actuala. Conform studiilor de piata, unul din cinci portabile vandute este un netbook.

Utilizatorii romani au inceput sa se orienteze dupa ecranul de 10 inci, ceea ce denota faptul ca netbook-ul nu mai e privit drept un portabil complementar, ci a devenit prima alegere de laptop in cazul segmentului tanar.

Daca ne uitam la faptul ca in trimestrul al II-lea al anului 2009 in Romania s-au vandut peste 40.000 de laptopuri, iar gradul de penetrare al netbook-urilor este undeva la 22% in toata Europa, ne putem face o idee de succesul acestui produs pe piata.

Si totusi, care sunt motivele pentru care consumatorii, chiar si cei romani, in aceste zile mai grele din punct de vedere economic, aleg sa-si cumpere un minilaptop in loc de un laptop mai performant, in conditiile in care uneori preturile au ajuns sa fie cam aceleasi?

De exemplu, un laptop Asus Pro cu procesor dual core la 1,86 GHz si memorie RAM de 2 GB, cu hard disk de 160 GB SATA, costa aproximativ 1.499 lei, iar un minilaptop BenQ Joybook U 101 cu procesor Intel Atom N 270 la 1,6 GHz, memorie de 1 GB si hard disk de 160 GB, costa 1.454 lei. Mai mult, un netbook de ultima ora, cu ecran tactil si rotativ, cum este Eee PC-ul T91, ce cantareste doar 0,96 kg si ofera o autonomie a bateriei de 5 ore, costa circa 2.050 lei. Toate preturile includ TVA.

"Exista consumatori care vor sa fie conectati in permanenta la internet: pot fi ei oameni de afaceri, manageri, studenti sau oameni de vanzari", a explicat Paul Militaru, director de dezvoltare IT&C, importator de echipamente IT&C. "Acei oameni au nevoie in permanenta de un laptop care sa le fie la indemana cand trebuie sa trimita un e-mail sau, chiar daca nu exista o conexiune la internet, sa-si salveze notite importante de la un eveniment, de la o intalnire de afaceri sau de la un curs la care au participat. Utilizatorii ce respecta acest tipar nu au nevoie, sub nici o forma, de un ditamai laptopul ce cantareste 2-3 kg, fara incarcator, cu o durata de viata a bateriei de doua-trei ore in conditii ideale."

Si atunci, initial aceste minilaptopuri au castigat teren datorita portabilitatii si  faptului ca pot fi folosite ca un al doilea laptop. Acest lucru este insa pe cale sa se schimbe. "Utilizatorii romani au inceput si ei sa se orienteze dupa ecranul de 10 inci, chiar daca primul netbook lansat pe piata - Eee PC - devenise popular cu o diagonala de doar 7 inci", a declarat Liviu Marica, PR&Marketing Manager ASUS Romania&Bulgaria. "Aceasta reorientare a consumatorilor denota faptul ca netbook-ul nu mai e privit drept un portabil complementar sau destinat unor actiuni restranse, bine definite. El a devenit prima alegere de portabil in cazul segmentului tanar, avand o multitudine de scenarii de utilizare, inclusiv multimedia."

Aceasta, deoarece aceste echipamente dispun de conectivitate wireless, 3G plus (HSUPA) sau au integrate camere web si microfoane, conectori HDMI pentru aparate TV sau video, pentru redarea continutului FullHD, antene externe pentru vizionarea programelor TV, module de GPS, ecrane HD la rezolutii de 1366 x 768 pixeli sau chiar tactile si rotative. "Un alt factor-cheie, care face ca netbook-urile sa fie o solutie viabila pentru atat de multe categorii de cumparatori, este saltul major facut de tehnologiile web in ultimii cativa ani. Tehnologii precum Google Docs, care nu mai au nevoie de mari resurse hardware, au devenit disponibile pentru toata lumea", a adaugat, la randul sau, Paul Militaru. "Atentie, insa! Un aspect foarte important la un astfel de netbook este tastatura, si anume dimensiunile tastelor, modul cum sunt dispuse si realizate. Daca tastele sunt destul de mari, putem sa lucram aproape la fel de confortabil ca pe un laptop normal, cu tastatura standard."

Integral in Romania Libera