CE face alt pas catre inchiderea anchetei contra Microsoft, dupa noi concesii ale grupului american

Data publicarii: 07-10-2009 | International

Comisia Europeana a facut miercuri un nou pas catre inchiderea unei anchete majore impotriva Microsoft, dupa unele concesii facute de grupul american, care va oferi in viitor alegerea intre mai multi navigatori pe internet pe sistemul sau de exploatare Windows, a anuntat miercuri Bruxelles-ul.

"Opinia preliminara a Comisiei este ca propunerile Microsoft vor raspunde temerilor referitoare la concurenta", se arata in comunicatul CE.

De altfel, Executivul european va lansa vineri o consultare publica privind propunerile Microsoft, iar partile interesate vor avea o luna pentru a-si transmite opiniile.

CE era ingrijorata ca incorporarea sistematica a sistemului de navigare Internet Explorer pe platforma Windows, cu care sunt dotate 90% dintre PC-urile din lume, i-ar permite Microsoft un avantaj asupra competitorilor. Ca urmare, Bruxelles-ul deschisese o ancheta asupra grupului american pentru abuz de pozitie dominanta pe piata.

Microsoft a facut concesii in iulie pentru a incerca sa scape de plata unei amenzi mari, ce ar putea ajunge la 10% din cifra de afaceri anuala, si care in cazul sau ar fi chiar mai mare, deoarece Microsoft este recidivist, dupa ce Comisia Europeana i-a mai dat anterior o amenda de 1,676 miliarde euro.

Astfel, Microsoft a acceptat sa integreze in Windows o fereastra ce va fi lansata de la pornirea calculatorului care sa permita utilizatorului sa aleaga sistemul de navigare internet pe care si-l doreste.

Ulterior, Microsoft si-a imbunatatit oferta initiala, in sensul ca va crea mai intai un ecran prin care va explica la ce serveste un sistem de navigare, apoi fereastra pentru alegerea navigatorului. Principalele sisteme de navigare care fac concurenta Internet Explorer sunt Firefox (Mozilla), Chrome (al Google) si Opera (al Opera Software).

Comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes a declarat miercuri ca executivul european spera sa poata inchide ancheta impotriva Microsoft, pana la finalul acestui an.

NewsIn