RBS a fost la un pas de nationalizare completa la apogeul crizei financiare din octombrie 2008

Data publicarii: 07-10-2009 | Finante-Banci

Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) reprezenta un risc atat de mare pentru sistemul financiar mondial la apogeul crizei de anul trecut, incat premierul Gordon Brown ar fi putut recurge la nationalizarea integrala a bancii, a declarat un fost oficial al bancii centrale, citat de Bloomberg.

Brown nu a trebuit sa mearga atat de departe pentru ca directorul executiv RBS, Fred Goodwin, a recurs la ajutoare guvernamentale in weekend-ul 11-12 octombrie, a declarat John Gieve, fostul oficial al bancii centrale.

Alti oficiali se straduiau sa coordoneze intre Londra, Washington si Paris raspunsul la starea de panica declansata de prabusirea Lehman Brothers, cu patru saptamani inainte. 

"Daca RBS nu ar fi primit sprijin de la stat, ar fi fost nationalizata cu o saptamana mai tarziu. Daca RBS, HBOS, Lloyds s-ar fi prabusit, am fi avut efecte uriase de contagiere in restul lumii", a declarat Gieve, guvernator adjunct al bancii centrale in timpul crizei din 2008.

Guvernul condus de Brown a preluat actiuni in cadrul RBS, ce era la momentul respectiv cea mai mare banca europeana din punct de vedere al activelor, si in cadrul Lloyds, in contextul intensificarii crizei financiare. Gieve a mai spus ca unii directori ai bancii au refuzat sa accepte ajutoare, inainte de a-si da seama ca "jocul s-a incheiat" si de a accepta intregul pachet de ajutor, pe 13 octombrie 2008.

Guvernatorul bancii centrale, Mervyn King, a declarat luna trecuta ca RBS si HBOS au fost la doar citeva ore de prabusire in octombrie 2008, eveniment ce ar fi amenintat intreaga economie a tarii.

King preciza ca inghetarea creditelor, ce a paralizat pietele financiare inainte de prabusirea Lehman Brothers acum un an, a dus Royal Bank of Scotland PLC (RBS) si HBOS pe marginea prapastiei pe 6 si 7 octombrie 2008.

"Doua dintre marile banci ce aveau probleme in obtinerea de finantare puteau strange atunci bani numai pentru o saptamana, apoi numai pentru o zi, iar in acele zile, de luni si marti, nici aceste banci nu puteau fi sigure ca vor putea ajunge cu bine la sfarsitul zilei", a declarat King.

Prabusirea acestor doua banci ar fi inghetat depozitele si platile salariale, lasandu-i pe clienti incapabili sa-si achite facturile, afectand si mai mult fluxul de plati in economie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: