Scenariu-soc: Bogdan Olteanu, suspectat ca ii va furniza informatii lui Patriciu din BNR

Data publicarii: 08-10-2009 | Finante-Banci

Nominalizarea lui Bogdan Olteanu pentru functia de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a starnit critici dure atat din partea politicienilor, cat si din partea analistilor economici. Potrivit acestora, numirea in Consiliul de Administratie (CA) al BNR a unor persoane neavizate, sustinute din umbra de anumite grupuri de interese, pune in pericol siguranta nationala prin faptul ca ar putea avea loc scurgeri de informatii vitale catre mediul de afaceri. Specialistii se tem de faptul ca unele informatii-cheie ar putea ajunge pe mana unor "smecheri" cu bani care ar putea face speculatii pe piata valutara.

"In Romania totul a devenit cea mai abjecta politica. Calitatea de membru in CA al BNR este o pozitie de insemnatate care cere competenta. Este un joc politic, este rezultatul unui troc politic anti-PDL, care din pacate priveaza un specialist cum este Lucian Croitoru. Aceasta este politica romaneasca, a ajuns sa infecteze chiar si domenii la care nu ne-am fi asteptat. Este incalificabil ce se intampla. Nu am nimic cu omul Bogdan Olteanu, desi omul Bogdan Olteanu ar fi trebuit sa aiba o anumita decenta in estimarea propriilor capacitati, decenta pe care n-a avut-o", a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Competentele liberalului Bogdan Olteanu pentru acest post sunt puse la indoiala chiar si de politicieni din tabara social-democrata.

"Din pacate, Bogdan Olteanu nu are competente pentru a face parte din CA al BNR. A fost un vot politic pe care l-am dat si noi (PSD, n.r.). Eu personal am votat impotriva. Trebuie sa ai putina expertiza si experienta in domeniul bancar pentru a face parte din CA sau pentru a detine o functie de conducere in BNR, unde ai in subordine foarte multe
directii. Pana la urma este vorba de Banca Nationala, de siguranta nationala, intrucat daca transpira date referitoare la curs pentru anumiti smecheri cu bani din piata, vorbim de siguranta nationala. Bogdan Olteanu are un CV foarte subtire, CV-ul sau are o pagina, pe cand ceilalti candidati la postul de viceguvernator au CV-uri de 30 de pagini", a explicat social-democratul Vasile Bleotu, membru in Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor. Acesta spune ca pot sa apara surprize in functie de cum se voteaza. "Daca se voteaza individual, s-ar putea ca Bogdan Olteanu sa nu treaca, dar daca se voteaza in bloc, va trece", a mai spus Bleotu.

Legatura lui Olteanu cu BNR e ca citeste sigla pe bani

Cezar Preda, vicepresedinte al PDL, spune ca intelegerile de acest gen pot fi acceptate cand vine vorba despre politica, insa nu si atunci cand este vorba de o institutie respectabila cum este Banca Nationala a Romaniei.

"Eu inteleg trocul Hrebenciuc-Olteanu care viza viata politica, insa a face asemenea troc si la nivelul unei institutii fundamentale cum este BNR este incalificabil. PNL avea responsabilitatea sa numeasca niste experti. Bogdan Olteanu nu are nici o legatura cu BNR, decat ca citeste numele institutiei pe bani", a spus Cezar Preda.

Si deputatul PDL Petru Calian, membru in Comisia de buget, finante, banci, critica PSD si PNL pentru politizarea excesiva a bancii centrale. "PNL si PSD au reusit sa politizeze excesiv BNR prin acest demers nepotrivit. I-am adresat ieri, la audieri, o intrebare guvernatorului Mugur Isarescu si acesta a raspuns transant ca isi doreste specialisti din sistem in conducerea bancii centrale. Prin urmare, nu e nevoie de juristi de mana a doua, doar ca PNL a vrut sa transfere mirosul de petrol si in CA al BNR", ne-a declarat deputatul Petru Calian.

Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu afirma ca nu il mai mira nimic. "Ce mai conteaza chestia asta in Romania, unde nu mai exista economie, ce mai conteaza niste economisti sau politicieni? Gresesc cei care se expun intrand in afaceri de acest gen. Altfel, nu ma mai mira absolut nimic", a spus Ilie Serbanescu.

Actualul viceguvernator al BNR Eugen Dijmarescu, despre care s-a spus ca se retrage din motive personale din Banca Nationala, a declarat pentru Hotnews ca daca s-ar fi inregimentat politic, ar fi avut sanse sa isi prelungeasca mandatul. "Regret ca plec, cum sa nu regret? Dar n-a fost decizia mea sa plec din Banca… Nu m-am dus pe la usa partidelor politice si nici n-am s-o fac vreodata", a declarat Dijmarescu, citat de Hotnews.

Integral in Gardianul