OTP AM pregateste listarea unui nou fond la Bursa, subscrierea ar putea avea loc in acest an

Data publicarii: 08-10-2009 | Bursa

OTP Asset Management ar putea derula pana la sfarsitul anului o noua oferta publica initiala (IPO) pentru vanzarea titlurilor unui fond de investitii cu capital garantat, a carui prospect de oferta asteapta aprobarea CNVM, a declarat joi, Catalin Iancu, presedintele OTP AM.

Iancu a precizat cu ocazia primei zile de tranzactionare la Bursa a unitatilor fondului inchis de investitii OTP WiseRo (primul IPO din acest an la BVB) ca urmatorul produs lansat de OTP AM va fi din nou o premiera pentru piata de capital din Romania, adica un nou fond de investitii cu capital garantat, care va reflecta evolutia unui indice sectorial.

El a adaugat ca dupa lansarea fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care ar putea avea loc in primele luni de anul viitor, investitorii din piata locala vor avea ocazia sa detina indirect actiuni ale unor mari companii din regiune.

OTP Asset Management a lansat joi la Bursa primul fond de investitii cu capital garantat de pe piata de capital romaneasca, dupa ce primise vineri aprobarea Consiliului BVB pentru tranzactionarea unitatilor de fond.

"Aceasta afacere (administrarea de active - n.r.) este singura in care nu am observat un declin in ultima perioada. Din contra, numarul clientilor creste si credem ca piata romaneasca are potential foarte mare de crestere", a spus Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania

Oferta de vanzare primara a unitatilor de fond OTP WiseRO s-a derulat in perioada 29 iunie -24 iulie, operatiunea fiind intermediata de casa de brokeraj Intercapital Invest.

Oferta s-a incheiat cu subscrieri de 8,95 milioane lei, in conditiile in care fondul intentiona sa atraga doar 6 milioane lei. Investitorii au cumparat astfel 44.739 de unitati de fond, cu 49% mai multe decat cele puse initial in vanzare, adica 30.000 de unitati.

OTP WiseRO investeste pana la 100% din active in depozite bancare, urmarind in schimb evolutia indicelui SGI Wise US Long/Short Vol Target, pe baza unui instrument financiar derivat de tip index swap.

Indicele SGI Wise US Long/Short Vol Target este dezvoltat de Societe Generale Corporate & Investment Banking si urmareste performanta unui grup de actiuni din componenta indicelui american S&P500. Astfel, performanta indicelui va fi determinata prin combinarea pozitiilor de cumparare (long) pe 10% dintre cele mai solide actiuni din S&P500 si a celor de vanzare (short) pe 10% din cele mai slabe actiuni din indicele american.

La doua ore de la inceperea sedintei bursiere, o unitate de fond OTP WiseRO se tranzactiona la un pret de 219 lei, cu 9,5% peste valoarea la care au fost oferite spre vanzare in oferta, de 200 lei. Rulajul se cifra la 11.852 lei, dupa transferul a 58 de unitati de fond.

"Pretul nu poate decat sa urmeze evolutia indicelui din piata americana. Ne asteptam la o evolutie buna a unitatilor, deoarece fondul are tendinta sa supraevalueze valoarea indicelui suport", apreciaza Catalin Iancu.

Actiunile din componenta indicelui S&P500 sunt selectate pe baza a 12 criterii legate de evaluare, performanta, profitabilitate sau lichiditate, fiind scanate lunar toate actiunile din indicele S&P500. Portofoliul este restructurat lunar pe baza acestor scanari si evaluari.

OTP WiseRO va permite astfel investitorilor sa investeasca in actiuni din componenta indicelui american, fara sa fie supusi insa unor costuri mari de tranzactionare si riscului valutar.

Potrivit directorului de investitii al OTP AM, Dan Popovici, randamentul anualizat al indicelui SGI Wise US Long/Short Vol Target este de peste 17%, iar randamentul mediu de circa 13,5%, fiind calculat pe baza a circa 3.000 de simulari, cu datele S&P500 incepand din 2007.

Pe langa OTP WiseRO, OTP Asset Management administreaza trei fonduri deschise de investitii: OTP Avantis (actiuni, dar care in prezent este trecut in categoria altor fonduri de investitii datorita modificarii portofoliului), OTP Balansis (diversificat) si OTP Comodis (monetar). Totodata, OTP AM mai administreaza inca un fond inchis de investitii, OTP Garantis, activele acestui fond fiind garantate printr-o scrisoare bancara emisa de OTP Bank Ungaria.

OTP Asset Management este al cincilea administrator de fonduri de pe piata locala, cu o cota de 4,9% si active de 103,6 milioane lei, la sfarsitul lunii august.

Pentru acest an, OTP Asset Management mizeaza pe active de 120 milioane lei, dar presedintele administratorului de fonduri nu exclude atingerea unui nivel de 130-150 milioane lei, in contextul cresterii puternice a activelor fondurilor monetare si a evolutiei pozitive a pietei de capital.

NewsIn