SUA a incheiat anul fiscal cu un deficit bugetar de 1.400 mld. dolari, varful ultimilor 60 de ani

Data publicarii: 08-10-2009 | International

Guvernul Statelor Unite a incheiat anul fiscal 2009 cu un deficit bugetar de 1.400 miliarde dolari, echivalent cu 9,9% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel din 1945, potrivit datelor publicate joi de Comisia pentru Buget a Congresului American (CBO), citate de Bloomberg.

Deficitul bugetar din 2009, echivalent cu 9,9% din PIB, a fost de trei ori mai mare decat cel inregistrat in anul anterior.

CBO a anuntat ca veniturile din taxe au scazut cu 420 miliarde dolari, sau 17%, la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani.

Impozitul pe venitul persoanelor fizice, cea mai mare sursa de venituri din taxe, a adus incasari mai mici cu 20%, a mai anuntat comisia. Valoarea impozitelor pe veniturile companiilor a scazut cu 54%, reflectand o economie in recesiune.

Totodata, cheltuielile bugetare au crescut cu 18%, a anuntat CBO. Circa 245 miliarde dolari din cheltuielile excedentare au fost provocate de costurile programelor de salvare a sectorului financiar si de nationalizarea Fannie Mae si Freddie Mac.

Majorarea cheltuielilor si reducerea taxelor, incluse in pachetele de stimuli aprobate in februarie, au adancit deficitul din 2009 cu circa 200 miliarde dolari, a anuntat CBO.

Oficialii administratiei Obama si liderii democrati din Congres s-au aratat sceptici in legatura cu implementarea unui al doilea pachet de stimuli. Totusi, somajul este in crestere si ar putea atinge 10% pana la sfarsitul anului, iar presedintele Barack Obama si consilierii sai iau in calcul o serie de programe de cheltuieli si de reduceri de taxe pentru a sustine economia.

Estimarile intocmite de CBO sunt bazate pe datele Trezoreriei si pe propriile previziuni. Trezoreria urmeaza sa anunte datele legate de deficit pana la finalul acestei luni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: