Premiul Nobel pentru Literatura, atribuit scriitoarei de origine romana, Herta Muller

Data publicarii: 08-10-2009 | Actualitate

Academia suedeza a atribuit joi la Stockholm scriitoarei germane nascuta in Romania, Herta Muller, Premiul Nobel pentru Literatura 2009, transmit agentiile internationale de presa. Academia suedeza, care atribuie premiul anual din 1901, a scris in motivarea sa ca 'Muller descrie peisajul dezradacinarii cu concentrarea poeziei si franchetea prozei'.

Scriitoarea in varsta de 56 de ani s-a numarat incepand din 1999 printre favoritii la obtinerea premiului, iar anul acesta era unul dintre numele vehiculate cel mai des ca posibil laureat.

Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953, la Nitchidorf, in Banatul romanesc si a urmat Filologia la Timisoara. In acest oras ea a debutat ca prozatoare, transpunand amintirile din copilarie in pagini care au socat multi cititori.

Volumul de debut, 'Niederungen' - 'Sesuri', definitivat in 1978, a aparut abia in 1982, dupa o puternica confruntare cu cenzura, care i-a ciopartit simtitor manuscrisul. Peste doi ani, cartea a fost publicata si in Republica Federala Germania, exact asa cum fusese scrisa de autoare. Reactia autoritatilor din Romania a fost dura: i s-a interzis sa mai publice. Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea a fost data afara de la serviciu si a fost trimisa la o intreprindere, unde a lucrat, ulterior, ca traducatoare.

In 1987, ea a emigrat in Republica Federala Germania, stabilindu-se la Berlin. Numeroasele invitatii de a preda la diverse universitati din intreaga lume au purtat-o in Anglia, Statele Unite si Elvetia.

Temele recurente in poezia si proza autoarei sunt: despartirea, emigrarea, parasirea unui loc fara a ajunge la vreo destinatie. Lucrarile eseistice ilustreaza trecutul Romaniei, trecutul personal al autoarei, realitatea vietii dinainte de 1990 si al realitatii de dupa 1990.

Volumul 'Herztier' (aparut in limba romana in 2006 la Editura Polirom cu titlul 'Animalul inimii' in traducerea Norei Iuga) a fost distins cu Premiul International IMPAC Dublin Literary Award, in 1998, pentru cea mai buna carte a unui autor strain. In limba romana au mai aparut: 'Regele se-nclina si ucide' (Editura Polirom, 2005, 'Este sau nu este Ion' (Editura Polirom, 2005; volum de poezie colaj).

Cel mai recent volum al scriitoarei, tradus in romana de Nora Iuga, este 'In coc locuieste o dama' (2006).

Muller a publicat peste 20 de volume cu succes la public si critica, in prezent fiind considerata unul dintre cei mai importanti scriitori de limba germana.

Literatura Hertei Muller si angajamentul ei curajos pentru respectarea drepturilor omului, pentru libertate si democratie, pentru clarificarea trecutului dictatorial, atat cel comunist cat si cel fascist, i-au conferit un loc de varf in literatura europeana si o voce politica important.

De la data stabilirii in Germania, ea a fost distinsa cu numeroase premii germane si internationale, printre care: Premiile 'Ricarda Huch' (1987), 'Kleist' (1994) si 'Joseph Breitbach' (2003); Premiul european 'Aristeion' (1995), Premiul 'Franz-Kafka' (1999), Premiul literar al Fundatiei 'Konrad Adenauer' (2004), Premiul 'Wurth' pentru literatura europeana (2006). Muller este, de asemenea, membra a Academiei Germane pentru Limba si Poezie. Incepand cu 1999, a fost de doua ori propusa la Premiul Nobel pentru Literatura.

Cotidiene precum 'Neue Zurcher Zeitung' sau 'Die Welt' i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revista literara 'TEXT+KRITIK' i-a dedicat Caietul 155/2002.

Premiul Nobel pentru Literatura rasplateste cele mai valoroase opere din toate genurile literare, de la poezie, nuvela, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri. Inca de la primul premiu decernat in 1901 poetului si filosofului Sully Prudhomme, distinctia a fost acordata, fara discriminare, autorilor de diferite limbi si culturi, atat scriitorilor necunoscuti cat si celor care atinsesera deja celebritatea.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatura a fost obtinut de Jean-Marie Gustave Le Clezio.

In galeria marilor personalitati distinse cu acest premiu s-au inscris oameni de cultura precum Anatole France (1921), Thomas Mann (1929), T.S. Eliot (1948), Albert Camus (1957), Pablo Neruda (1971), Gabriel Garcia Marquez (1982), Harold Pinter (2005), Orhan Pamuk (2006), Doris Lessing (2007).

AGERPRES