Trichet: angajamentul luat de SUA de a sustine dolarul este important in contextul actual

Data publicarii: 09-10-2009 | International

Angajamantul exprimat de autoritatile americane in favoarea dolarului puternic este "extrem de important in circumstantele actuale", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de AFP.

"Excesul de volatilitate si miscarile dezordonate ale cursului de schimb au implicatii nefaste pentru stabilitatea economica si financiara", a afirmat Trichet, reluand ideea exprimata recent de ministrii de finante din cadrul G7.

Aprecierea euro in fata dolarului ingrijoreaza autoritatile europene, pentru ca dezavantajeaza exporturile si poate afecta revenirea economica deja fragila.

Statele Unite sunt suspectate ca tolereaza deprecierea dolarului pentru a sustine relansarea propriei economii.

Trichet a mai spus ca nivelul actual al dobanzii cheie este unul "potrivit", semnaland ca BCE nu intentioneaza deocamdata sa inaspreasca politica monetara, in contextul in care Europa iese din cea mai grava recesiune de la cel de-al doilea Razboi Mondial.

"Rezultatul analizei monetare confirma previziunile legate de un nivel redus al presiunilor inflationiste pe termen mediu", a declarat Trichet, dupa ce BCE a mentinut dobanda cheie la 1%. Banca centrala nu va majora dobanda inainte de al treilea trimestru din 2010, potrivit unui sondaj Bloomberg. .

In contextul in care Europa iese din criza economica, oficialii sunt ingrijorati ca revenirea ar putea fi afectata de inasprirea politicii monetare inainte de vreme. Exprirarea programelor guvernamentale de ajutor, conditiile dificile de creditare si somajul in crestere ar putea, de asemenea, sa afecteze economia.

NewsIn