Baltazar: Olteanu va fi un figurant. Noroc ca BNR e solida si Isarescu e bun

Data publicarii: 09-10-2009 | Finante-Banci

Numirea lui Bogdan Olteanu in functia de viceguvernator al BNR, in ciuda lipsei pregatirii economice pe care a cerut-o Mugur Isarescu de la toti candidatii, a starnit o reactie foarte dura din partea mediului economic. "Este total nepotrivit pentru o asemenea functie intr-un asemenea loc. Este rezultatul acestui proces continuu de politizare. Olteanu va fi un figurant. Cel mai probabil atributiile sale vor fi preluate de altcineva. Din fericire, BNR este o institutie foarte puternica, solida, iar Isarescu este foarte bun", a declarat pentru Gandul Bogdan Baltazar, analist financiar. El a precizat ca se poate vorbi chiar despre o lovitura de imagine data acestei institutii, dar ca, multumita credibilitatii foarte ridicate a acestei institutii, imixtiunea politica nu va fi de natura sa decredibilizeze BNR.

Nici in Parlament nu a fost liniste. Prezenta lui Bogdan Olteanu pe lista cu cei noua noi membri ai CA a fost contestata, deschis, de catre PD-L, care a propus ca acesta sa fie votat separat, pe un alt buletin de vot, la alegere cu Lucian Croitoru, pana acum consilier la BNR. Eugen Nicolaescu, viceliderul deputatilor PNL, a replicat insa ca "plenul trebuie sa se pronunte prin vot asupra raportului Comisiilor de Finante", respectiv lista integrala, cu toate cele noua propuneri acceptate de comisie.

Croitoru, alaturi de Daniel Daianu, fost economist sef al BNR si ministru de Finante, a fost respins, prin vot, de catre comisia de buget-finante din Parlament. De fapt, singurul membru al CA al BNR care a fost votat in unanimitate de catre aceasta comisie a fost Mugur Isarescu, care va fi astfel pentru inca cinci ani in fruntea bancii centrale, functie pe care o detine din 1990. Parlamentul a votat joi, cu 251 de voturi "pentru" si 42 "impotriva", noul Consiliu de Administratie al BNR.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: