Specialisti HR: nu lipsa personalului calificat este problema in Bucuresti, ci atitudinea romanilor la locul de munca

Data publicarii: 09-10-2009 | HR/Cariere

Bucurestiul este pe ultimele locuri in Europa ca destinatie pentru afaceri. Criteriile luate in calcul au fost calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, telecomunicatiile, accesul la alte piete, disponibilitatea si cheltuielile cu forta de munca, costurile cu spatiile de birouri si calitatea vietii angajatilor.

Investitorii straini care vor sa demareze o afacere in jurul Capitalei vor gasi extrem de greu personal calificat pentru pozitiile pe care le au disponibile.

In plus, si nivelul de cunoastere a limbilor straine este unul destul de scazut, plasand Bucurestiul pe una dintre pozitiile codase in Europa. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Cercetarea, denumita "European Cities Monitor", face un clasament al principalelor 34 de orase europene din punctul de vedere al atractivitatii pentru investitori. In clasamentul general, Bucurestiul se afla pe locul 31 in functie de disponibilitatea si pregatirea angajatilor, urmat doar de Helsinki, Moscova, Oslo si Atena. De asemenea, cunstintele de limbi straine plaseaza Capitala tot la coada clasamentului, pe locul 29 din 34 de orase. Bucurestiul insa are cel mai scazut cost al fortei de munca din toate orasele analizate, se mai arata in studiu.

La prima vedere, raportul pare sa zguduie din temelii perceptia dominanta in randul oamenilor de afaceri straini, potrivit careia angajatii romani sunt bine pregatiti si ieftini, situatia ideala pentru investitori.

Se pare ca doar o parte a legendei ramane in picioare. Romanii au in continuare printre cele mai mici salarii din Europa, iar costul fortei de munca se mentine la un nivel destul de scazut, in pofida tendintei constante de crestere.

Specialistii din resurse umane de pe piata locala par sa contrazica insa rezultatele acestui studiu. Candidatii pentru un job cunosc limbi straine, procesele de recrutare se desfasoara cu succes chiar si in cazul in care angajatorul solicita cunoasterea unor limbi mai rare, precum olandeza sau portugheza. In plus, date fiind noile conditii de pe piata muncii, rezultat al problemelor din economie, firmele de profil nu intampina dificultati in selectarea unor angajati bine pregatiti si care se potrivesc cerintelor companiilor.

Daca exista intr-adevar un punct nevralgic, atunci acesta este atitudinea angajatilor romani, spre deosebire de a celor proveniti din alte tari de pe continent.

Integral in Financiarul