Guvernul redistribuie 220-280 milioane euro in

Data publicarii: 09-10-2009 | Finante-Banci

Guvernul va retrage 220-280 milioane euro de la 7-8 banci implicate in programul "Prima Casa", care au consumat foarte putin din plafonul garantiilor atribuite si va redistribui sumele bancilor care au acordat cele mai multe credite, a spus presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Astfel, reprezentantul FNGCIMM, Aurel Saramet, a precizat ca 7-8 banci au consumat intre 0 si 3% din plafoanele de garantii, iar sumele nefolosite vor fi redistribuite.

El a precizat, dupa intalnirea cu premierul Emil Boc, ca primele banci in functie de creditele acordate sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank si Raiffeisen Bank, iar primele patru banci acopera 88% din totalul sumelor consumate pana acum.

In ceea ce priveste CEC Bank, Saramet a spus ca intr-o perioada a existat "un avant ceva mai puternic" la creditele in lei, dar pentru ca acestea sunt mai scumpe decat cele in euro, in acest moment nu exista o "dinamica satisfacatoare". "Am discutat cu CEC Bank, cauta alte solutii, dar cu certitudine vom redistribui o parte din bani si de la CEC", a spus el.

Presedintele Fondului a mai spus ca trei banci nu au consumat "niciun leu" din plafonul de garantii, iar alte patru-cinci banci au avut un "consum" de 0,1 - 3%. Acesta a declarat ca nu poate nominaliza bancile care se afla in aceasta situatie.

"Tuturor acestor banci le vom lua o parte dintre sumele alocate pentru a le redistribui", a spus Saramet. "Totalul sumelor alocate (in urma redistribuirii n.r.), dupa primele estimari, se ridica undeva intre 220 si 280 de milioane de euro", a declarat el.

Presedintele Fondului a adaugat ca 25,5% din cele aproximativ 4.800 de case achizitionate pana in prezent prin Programul "Prima Casa" sunt construite dupa anul 2008. La noua realocare vor fi acordate separat fonduri - aproximativ 30-40% din acestea - pentru case care urmeaza sa fie construite.

Numarul de zile in care este solutionat un dosar de creditare prin Prima Casa a scazut cu zece zile, de la 47-48 de zile in perioada anterioara, a mai spus acesta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: