FMI: Romania a scapat de sub control salariile angajatilor din primarii, spitale si universitati

Data publicarii: 10-10-2009 | Economie

In timp ce Guvernul a reusit, de bine, de rau, sa tempereze cresterile salariale intrate in vigoare de anul trecut, in cazul administratiei centrale, lefurile din autofinantate (spitale si universitati) au fost scapate de sub control.

Verdictul a fost dat de Fondul Monetar International (FMI), in cadrul primului raport de evaluare privind evolutia acordului de 20 de miliarde de euro cu Romania, in urma vizitei oficiale de la inceputul lunii august.

"Scaderea veniturilor a fost temporar compensata prin controale stricte ale cheltuielilor, dar s-au acumulat presiuni considerabile pe partea de cheltuieli. In special, cheltuielile curente in afara administratiei centrale (autoritati locale si entitati autofinantate, cum sunt universitatile si spitalele) nu au fost tinute sub control prin masurile de reducere a sporurilor si a numarului de angajati, iar impactul majorarilor masive de salarii si pensii din ultimele luni ale anului 2008 a fost mai mare decat se anticipase", se precizeaza in raport.

Oficialii sustin ca in primele sase luni ale acestui an cheltuielile cu personalul din entitatile autofinantate, cum ar fi universitatile, si ale autoritatilor locale au crescut cu nu mai putin de 20% fata de perioada similara a anului trecut. Spre comparatie, cheltuielile cu salariile au crescut cu 6% in administratia centrala, in timp ce in mediul privat, cu foarte putine exceptii, se vorbeste fie despre inghetarea salariilor, fie despre scaderea lor cu procente care urca pana la 30% in unele cazuri.

Integral in Gandul