Strainii au injectat 323,66 milioane euro in firmele din piata financiara in iulie si august

Data publicarii: 11-10-2009 | Finante-Banci

Companiile care activeaza pe piata financiara romaneasca au primit de la actionarii straini injectii de capital de 323,66 milioane euro in iulie si august, de 4,3 ori mai mult decat in lunile similare din 2008, cand insumau 74,47 milioane euro, potrivit datelor ONRC.

Aproape doua treimi (60,3%) din suma atrasa de companiile de pe piata financiara in iulie si august au reprezentat infuzii in firmele de asigurari. Reprezentantii asiguratorilor au atras atentia in ultima vreme ca firmele au nevoie de aporturi suplimentare de capital, cu care sa faca fata pierderilor semnificative, amplificate de criza financiara.

Cea mai mare injectie de capital a primit-o Groupama Asigurari - 175,4 milioane euro (in iulie) -, fiind urmata de Eureko Asigurari cu un aport total de 12,6 milioane euro (in august).  De asemenea, austriecii de la BCR Vienna Insurance Group au injectat, in august, 4,6 milioane euro in capitalul social al companiei, in timp ce Fata Asigurari si-a majorat, in iulie, capitalul social cu 2,53 milioane euro, potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Bancpost - infuzie de 107,4 milioane euro

O majorare importanta de capital a fost facuta de Bancpost, in august, cand grecii de la EFG Eurobank au injectat 107,4 milioane euro. Bancpost a mai primit in acest an o infuzie de capital de 53,56 milioane euro (in martie).

Bancpost este singura banca ce si-a majorat capitalul social in lunile mentionate - iulie si august. In ce priveste institutiile financiare nebancare (IFN), numai o companie si-a majorat capitalul social -  Fortis Lease Romania IFN - care a primit in iulie 21,14 milioane euro.

In primul semestru din acest an, piata financiara romaneasca a atras participatii straine la capitalul firmelor de peste 425 milioane euro, in crestere cu 62% fata de acelasi interval din 2008, cand valoarea acestora depasea 263 milioane euro, potrivit ONRC.

Testele de stres realizate in primavara la solicitarea Fondului Monetar International (FMI) indicau ca unele dintre bancile din Romania au avut nevoie de majorari de capital pentru a-si mentine rata solvabilitatii peste 10% in 2009 si 2010. In total, necesarul de capital la nivelul sistemului bancar s-a plasat la aproximativ un miliard de euro.

Indicatorul de solvabilitate a bancilor a crescut la 13,51% la jumatatea anului, de la 13,16% la finalul lui martie, respectiv 13,76% la sfarsitul lui 2008, in conditiile in care BNR solicita un nivel minim de 8% si a recomandat bancilor un nivel de 10%.

In 2008, aproape doua treimi dintre asiguratorii de pe piata romaneasca au terminat pe minus, pierderea neta la nivelul pietei fiind de 158 milioane euro.

Datele publicate de Registrul Comertului includ primele 40 de companii care au primit aport la capitalul social, dupa valoarea sumelor alocate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: