Depozitarul Central a inregistrat certificatele pe indicii ROTX si CROX, emise de Volksbank

Data publicarii: 11-10-2009 | Bursa

Depozitarul Central a inregistrat in sistemul de compensare-decontare si registru certificatele pe indicii ROTX si CROX, emise de Volksbank Austria, la cererea unei case de brokeraj romanesti, a anuntat duminica institutia.

"Dupa prima decontare internationala, realizata cu succes in urma cu putina vreme, Depozitarul Central inregistreaza, tot in premiera, in sistemul RoClear, primele certificate pe indice", a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.

"Investitorii au, astfel, posibilitatea de a-si diversifica portofoliile, iar noi avem satisfactia de a mai da o mana de ajutor la impulsionarea activitatii pe piata de capital din Romania", a adaugat seful Depozitarului.

Certificatele pe indice sunt produse structurate, avand ca activ suport un indice bursier a carui unitate de marime sta la baza valorii respectivelor certificate.

Primul tip de certificat are ca activ suport indicele ROTX, acesta fiind un indice care reflecta evolutia celor mai lichide actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, fiind calculat si diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena.

Al doilea tip de certificat are ca activ suport indicele CROX, acesta fiind un indice de pret moderat cu capitalizarea celor mai tranzactionate actiuni listate la Bursa de Valori din Zagreb, Croatia, fiind calculat si diseminat in timp real de Bursa de Valori din Viena.

Depozitarul Central este controlat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care detine 51% din actiunile sale, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.

Depozitarul Central are un capital social de 21,8 milioane lei, divizat in 217,97 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei.

NewsIn