Aderarea la moneda Euro: Sansele si riscurile cu care se confrunta noul CA al BNR

Data publicarii: 12-10-2009 | Finante-Banci

"Spre deosebire de multe alte state care au aderat din start la moneda Europeana, in Romania, introducerea monedei Euro va avea pe de o parte un efect mai putin socant pentru consumatori, iar pe de alta parte un efect 'tonic' pentru economia tarii. Dupa cum se prefigureaza lucrurile in cazul actualei crize economice, relansarea economica incepe sa aiba slabe sanse de a se resimti inainte de 2012; intrucat aderarea Romaniei la moneda Euro este planificata pentru anii 2014-2015, totul va depinde de noua conducere a BNR: daca acesta va studia cu atentie atat greselile, cat si reusitele diferitelor tari la introducerea monedei unice si va aplica masurile cele mai potrivite, atunci Romania va putea putea cunoaste un nou "boom" economic, intrucat va cumula cresterea economica post- criza cu cea care poate fi generata de introducerea monedei unice", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj ce activeaza in Europa Centrala si de Est.

Majoritatea facturilor pentru apa, curent, gaze sau telefoane, precum si pentru bunuri mai costisitoare- cum ar fi articolele electronice, masinile sau locuintele etc- se calculeaza deja in Euro, desi acestea sunt platite in Lei. Astfel, orice incercare a producatorilor de a majora preturile din cauza aderarii la moneda unica, va putea fi usor observata de catre clienti. "Cel mai probabil preturile produselor cotidiene vor creste inaintea introducerii monedei europene, pentru ca masura sa nu poata fi atribuita acestui proces. Pentru companiile romanesti insa, in mod special pentru industria producatoare si exportatoare, introducerea monedei Europene va aduce avantaje mari, deoarece pierderile, rezultate din vanzarea si cumpararea valutei, vor dispare ", a precizat Victor Safta.

Experienta tarilor europene in ceea ce priveste introducerea monedei Euro a cunoscut ambele extreme: unele economii au fost afectate in mod negativ, in timp ce altele au profitat din plin.

De exemplu, in Germania, desi rata de schimb oficiala a fost de 1,95 marci pentru 1 Euro, majoritatea producatorilor si comerciantilor au rotunjit preturile in sensul cresterii acestora, fapt care a condus la scaderea masiva a consumului. Astfel, in 2002, anul introducerii monezii europene, Germania a avut o rata a inflatiei anuale de doar 1,9%, desi in primul trimestru aceasta crescuse la 4,8%, intrucat comerciantii au fost in cele din urma "obligati" sa scada preturile. In acel an, PIB-ul german a inregistrat o crestere de doar 0,2%. Acest fapt a fost cauzat de  scaderea consumului cu 6,8%, evolutie contrabalansata de o crestere puternica a exporturilor, deoarece industria germana scapase de "povara" unei monezi coplesitor de puternice -  Marca Germana. 

In schimb, state mici cu monede pana atunci destul de nesemnificatice pe plan mondial, au inregistrat cresteri economice substantiale dupa introducerea monedei unice. De exemplu, PIB-ul Irlandei a crescut in 2002 cu 6,4%, cel al Luxemburuglui cu 4,1%, iar in cazul Austriei cresterea a fost de 1,6%.

In ceea ce priveste Romania, aceasta are mari sanse de a profita, de asemenea, de pe urma introducerii monedei Europene, spun analistii de la X-Trade Brokers.

"O firma romaneasca ce incaseaza Euro din strainatate este intotdeauna obligata sa ii schimbe in Lei, de obicei la un curs mult mai mic decat cel al BNR, pentru a-si plati furnizorii locali, salariile etc. In schimb preturile materialelor de productie cumparate de la furnizorii locali, se calculeaza in Euro, dar se factureaza in Lei la cursul BNR. Aceasta diferenta intre cumpararea si vanzarea leului micsoreaza profiturile realizate de companiile care produc pentru export ", subliniaza analistii de la X-Trade Brokers.

"Spre deosebire de marile tari Europene, in cazul Romaniei renuntarea la moneda nationala nu va avea un mare impact asupra populatiei, deoarece romanii sunt deja obisnuiti sa calculeze o mare parte a cheltuielilor si a preturilor in Euro, iar sansele de crestere economica vor fi semnificative. Asa cum aderarea la Uniunea Europeana a avut un impact pozitiv asupra economiei, este foarte posibil ca adoptarea Euro sa aduca din nou cresteri economice importante", a conchis Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: