CC a avizat schema de ajutor de stat de 220 mil.euro pentru sprijinirea firmelor afectate de criza

Data publicarii: 12-10-2009 | Actualitate

Consiliul Concurentei (CC) a avizat Proiectul de hotarare de guvern privind schema cadru national temporar de acordare de ajutor de stat pentru sprijinirea societatilor afectate de criza economica si a transmis notificarea acesteia Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al institutiei.

"Obiectivul acestei scheme il reprezinta remedierea unor perturbari grave in economie cauzate de actuala criza economica si financiara. Ca urmare, se intentioneaza sprijinirea agentilor economici afectati de criza in vederea achitarii unor datorii catre institutiile publice, datorii comerciale sau salariale si pentru a le asigura o parte din disponibilitatile financiare necesare achizitionarii de materii prime, materiale si utilitati si finantarii unor proiecte de investitii absolut necesare in procesul de productie", a declarat presedintele Consiliului Concurentei. Bogdan Chiritoiu.

Potrivit datelor instiutiei, bugetul total al schemei de ajutor de stat este de aproximativ 220 de milioane de euro, ajutoarele de stat putand fi acordate sub forma de fonduri nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii, facilitati fiscale, esalonarea creantelor detinute sau preluate de entitatile publice, pentru a fi recuperate de acestea, fara perceperea de dobanzi.

In cadrul acestei scheme, pot beneficia de ajutoare in valoare de maxim 500.000 de euro agentii economici aflati in dificultate din cauza crizei, din toate sectoarele de activitate, cu exceptia pescuitului si productiei primare a produselor agricole.

Pentru a benefica de acest ajutor de stat, solicitantii trebuie sa nu fi fost in dificultate economico-financiara la 1 iulie 2008, sa nu fi beneficiat de un ajutor de stat  incompatibil care nu a fost inca recuperat etc. Totodata, trebuie sa prezinte autoritatii furnizoare o declaratie pe proprie raspundere cu privire la orice ajutor de minimis si orice ajutor in baza cadrului temporar, in suma limitata, primit in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2010.

Schema va fi pusa in aplicare dupa obtinerea aprobarii din partea Comisiei Europene si se va desfasura pana la 31 decembrie 2010.

NewsIn