Un politist roman avertizeaza Australia ca este o tinta usoara pentru autorii de furturi din bancomate

Data publicarii: 14-10-2009 | Finante-Banci

Un expert roman in grupari specializate in furturi din bancomate a avertizat marti Australia, in cadrul unui simpozion, ca este considerata o "tinta usoara" de aceste grupari. Potrivit publicatiei australiene "The Age", inspectorul-sef Elvis Tudose, din cadrul Politiei Romane, a declarat ca infractorii internationali sunt dispusi sa isi asume riscul de a fi prinsi din cauza profiturilor masive, mult mai importante decat orice pedeapsa pe care o poate primi un infractor la prima sa condamnare in Australia. Printre gruparile care au comis spargeri in aceasta tara se numara si cea din care facea parte Iustin Covei, fiul unui magistrat craiovean, arestat in urma cu aproximativ o luna.

Inspectorul-sef Elvis Tudose, din cadrul Politiei Romane, a facut acest anunt in cadrul Simpozionului National asupra Infractiunilor privind Identitatea, organizat in Australia. "Aceste bande au descoperit Australia cu ceva timp in urma si ei cred ca este un teritoriu interesant, o tinta usoara", a spus Tudose. "Aveti limite mari de retragere (de numerar) de pe carduri si aveti bancomate vechi, a caror securitate este slaba", a adaugat acesta. Inspectorul a afirmat ca numerosi membri din cadrul acestor grupari infractionale merg in Australia ca turisti, iar unii au mers pana acolo, incat sa obtina cetatenia australiana, sa creeze o baza de date de cunostinte locale, pentru a-i ajuta in activitatile lor ilegale. El a spus ca cea mai noua metoda folosita in Europa este utilizarea de cititoare de carduri false la bancomate, care trimit mesaje catre telefoanele mobile ale infractorilor cu toate detaliile de acces si ale cardului. Infractorii au achizitionat aceste echipamente electronice pe piata neagra de pe Internet.

Tudose a estimat ca o sporire a pedepselor si un nivel sporit de educare si constientizare sunt necesare pentru a lupta impotriva acestui tip de infractiuni. Castigurile obtinute de infractori sunt uriase, a spus el, dand exemplul unei grupari infractionale prinse recent in Victoria, care dadea lovituri de 20.000 de euro pe zi, in conturi australiene. Inainte de a fi prinsa, aceasta grupare infractionala a furat peste 2,3 milioane de dolari de la cetateni din Australia, Iordania si Iran, a precizat Tudose.

O alta grupare care a finantat si coordonat actiuni infractionale pe linia fraudelor cu carti de credit, derulate pe teritoriul Australiei, a fost gruparea din care facea parte si fiul magistratului Covei de la Curtea de Apel Craiova, Iustin Covei. Este vorba de fapt despre trei grupari specializate in fraude cu carti de credit care actionau in special in Australia, Iordania si Tunisia si care erau coordonate de Jean Marin Mihaila, zis Jan, Nicolae Drivan Florin, zis Fulgerica, Ionel Calin, zis Nixon, si Iustin Covei. In total, in acest caz au fost arestate 14 persoane. Potrivit motivarii deciziei  Tribunalului Bucuresti, Iustin Covei si celelalte 13 persoane arestate nu regreta faptele si nu accepta ideea ca au incalcat legea.

Integral in Gardianul