Moody's: Caderea guvernului Boc nu are un impact major pe termen scurt, FMI se arata intelegator

Data publicarii: 14-10-2009 | Economie

Agentia de rating Moody's nu se asteapta la un impact major pe termen scurt al caderii guvernului Boc, mai ales ca FMI s-a aratat pana acum "remarcabil de tolerant" la ritmul lent al reformelor, si estimeaza ca Fondul se va dovedi ingaduitor pana dupa alegeri.

Astfel, intr-o nota de cercetare privitoare la Romania publicata miercuri, agentia Moody's mentine subliniaza ca "economia pare relativ izolata de politica si este de asteptat ca FMI/UE sa continue sa tolereze derapajele in implementarea politicilor pana dupa alegeri".

"Odata intrat in noul an, totusi, FMI si UE vor pune probabil presiune pe guvern pentru a se reangaja in procesul de reforme prevazut de programul de stabilizare. Un esec in revigorarea procesului de reforme ar putea insa sa duca la frictiuni cu partenerii internationali (ai Romaniei)", considera Moody's.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mentine Romania in categoria tarilor cu rating cu recomandare de investitii, acordand un calificativ 'Baa3' (ultima treapta de investment grade), cu perspectiva stabila. S&P si Fitch au retrogradat Romania in toamna anului trecut la categoria junk (rating BB+, cu perspectiva negativa).

Agentia Moody's explica, in raportul de miercuri, ca ratingul actual al Romaniei si perspectiva stabila reflecta tabloul mixt al economiei romanesti, in situatia macroeconomica negativa este contrabalansata de acordul de finantare cu FMI si UE si de masurile de reforma politica si a sectorului public incluse in program.

Agentia de evaluare subliniaza, insa, ca ratingul Romaniei ar putea fi coborat daca programul de finantare cu FMI si CE cade din cauza unor probleme de implementare, "care ar putea fi legate de instabilitate politica".

"Pana acum, totusi, FMI si UE au fost remarcabil de toleranti fata de ritmul lent al progresului", considera Moody's.

Pentru o majorare a ratingului, agentia de evaluare reaminteste ca este nevoie de o imbunatatire a capacitatii institutionale a Romaniei, care se va produce doar daca reformele structurale sunt implementate cu mai mare rigoare, si de intarirea finantelor tarii, printr-o politica fiscala mai prudenta.

"Astfel de progrese sunt improbabile fara o schimbare majorara in mediul politic" din Romania, subliniaza Moody's.

Moody's isi mentine prognozele macroeconomice pentru Romania, estimand pentru acest an un deficit bugetar de 9,2% din PIB si o contractie economica de 8,9%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: