ING: Guvernul ar putea fi fortat sa taie alte cheltuieli ca sa plateasca salariile si pensiile

Data publicarii: 15-10-2009 | Finante-Banci

Guvernul de la Bucuresti ar putea fi fortat sa taie alte cheltuieli ca sa plateasca salariile si pensiile, daca presiunile asupra bugetului persista, in conditiile in care incertitudinea politica risca sa se prelungeasca si afecteaza leul si dobanzile, estimeaza joi analistii ING, intr-un raport.

"Daca presiunile asupra bugetului cresc, guvernul va fi fortat sa taie alte cheltuieli, pentru ca sa plateasca pensiile si salariile sau va trebui sa amane aceste plati ori altele (precum cele pentru investitii). Faptul ar crea arierate importante, cu efecte negative asupra economiei nu numai in ultimul trimestru al acestui an, ci si in 2010", se spune in raport.

Analistii grupului financiar considera ca dobanzile mari de pe piata monetara romaneasca, care ajuta la protejarea leului, sunt negative pentru economie si "fac dificila finantarea deficitului public".

"Incertitudinea politica pare sa persiste si ar putea sa se amplifice mai puternic. Aceasta are in mod evident un impact negativ asupra leului si implica un risc sporit pentru Romania. Exista si un risc de comprimare a economiei inclusiv in 2010, comparativ cu progroza noastra de crestere cu 1,6% a produsului intern brut", se mai arata in raportul ING.

Raportul publicat joi dimineata de ING face o actualizare a ultimelor evolutii politice de la Bucuresti, insistand asupra declaratiei "socante" a presedintelui Traian Basescu, care spunea ca fara a treia transa de la FMI si a doua de la CE - programate sa fie platite la finalul acestui an -, Romania nu va fi capabila sa plateasca pensiile si salariile in ultimul trimestru al anului.

"Fostul ministru al muncii declarase ca ar putea avea loc o situatie de acest fel, iar premierul interimar a mai spus ca ruperea acordului cu FMI/CE ar putea duce la o asemenea situatie", se aminteste in raport.

ING estimeaza ca s-ar putea ajunge intr-o asemenea situatie, dupa ce Romania a anuntat ca va amana lansarea emisiunii de eurobonduri, iar finantarea deficitului bugetar ar putea deveni o adevarata problema, tinand cont de dobanzile mari de pe piata locala si de instabilitatea politica.

In ultima perioada, Ministerul de Finante a reusit sa se descurce fara sa atraga toate sumele anuntate prin emisiuni de titluri de stat si a respins mai multe licitatii, noteaza ING.

Miercuri, analistii ING avertizau ca masurile de reforma necesare vor fi dificil de implementat intr-un mod credibil in lipsa unui guvern puternic, iar acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este amenintat in special de deficitul bugetar, care ar putea ajunge la finalul anului la 8,5-9% din PIB.

Tinta fixata de FMI pentru deficitul bugetar este de 7,3% din produsul intern brut (PIB) pentru finalul acestui an, insa analistii ING estimeaza un nivel de 7,7% din PIB si nu exclud chiar un deficit mai mare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: