Dragulin (BNR): Nu avem sperante de curs de schimb stabil, pe cadrul macroecnomic actual (Update)

Data publicarii: 15-10-2009 | Finante-Banci

Obiectivul BNR este evitarea fluctuatiilor excesive, si nu apararea unui anumit nivel, banca centrala fiind insa interesata sa asigure un curs care sa reflecte conditiile pietei, a spus directorul Directiei de Stabilitate din cadrul BNR, Ion Dragulin.

"La o intrebare privind paritatea leu-euro, am spus ca obiectivul Bancii Nationale, in privinta cursului, este evitarea fluctuatiilor excesive si nu apararea unui anumit nivel. Pentru ca fluctuatiile cursului afecteaza deciziile agentilor economici. Nici vorba sa fi spus ca, in contextul actual, nu avem nicio sansa pentru un curs stabil. Dimpotriva, am afirmat ca in perspectiva trecerii la euro Banca Nationala e interesata sa asigure un curs care sa reflecte conditiile pietei", a precizat Dragulin.

In cadrul unui seminar pe teme imobiliare, Dragulin a mentionat ca, in ideea aderarii la zona euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa pastreze credibilitatea politicii monetare, prin evitarea interventiilor.

"Obiectivul trecerii la euro e ca pana atunci politica de curs sa fie credibila, sa ajungi la momentul intrarii in ERM II (anticamera zonei euro n.r.) cu un curs recunoscut de piata. Daca BNR va tine cursul va veni clipa cand isi va da seama, intr-o luna sau doua, ca e imposibil sa intre in mecanism", a mentionat Dragulin.

In 8 octombrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in plenul Parlamentului, ca principalul obiectiv strategic pentru noul Consiliu de Administratie al BNR este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila".

Banca centrala si guvernul si-au propus ca Romania sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna intrarea in ERM II in 2012. Potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, intrarea efectiva in zona euro ar putea avea loc la 1 ianuarie 2015, daca Romania primeste decizie favorabila in 2014.

NewsIn