Bancile vor sa amane cu 6 luni implementarea unei ordonante privind serviciile de plata

Data publicarii: 15-10-2009 | Finante-Banci

Bancile vor sa amane cu 6 luni termenul limita de implementare a unei ordonante de urgenta privind serviciile de plata, stabilit pentru jumatatea lunii decembrie, a spus joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

"Avem 45 de zile de la data intrarii in vigoare pentru implementare. Bancile nu sunt de acord cu un timp asa de scurt, pentru ca e nevoie de cel putin 6 luni ca sa aplicam ordonanta. Este vorba despre modificari in contractele cu clientii", a spus Ghetea.

El a mentionat ca Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) "a fortat" termenul de implementare a masurilor, fara a lua in considerare si punctul de vedere al bancherilor.

"O banca ce are 6 milioane de clienti nu va reusi sa modifice contractele cu clientii in 45 zile pentru a raspunde cerintelor europene. Vom milita pentru extinderea termenulu", a mai spus Ghetea.

Ordonanta de Urgenta 113/2009 a fost aprobata la inceputul acestei luni si a fost publicata in Monitorul Oficial in 12 octombrie. In conditiile in care ordonanta intra in vigoare pe 1 noiembrie, bancile au la dispozitie 45 de zile pentru implementarea masurilor care stabilesc statutul institutiilor de plata, printre care si notificarea clientilor privind comisioanele percepute la serviciile de plata atat la nivel intern, cat si transfrontalier.

Ordonanta presupune aplicarea unei directive europene privind serviciile de plati, Payment Services Directive, ce este obligatorie si pentru Romania.

Reprezentantii ARB au adaugat ca, in plus, bancile trebuie sa modifice si sistemul informatic pentru a putea implementa masurile impuse de ordonanta.

"Nu stiu daca e vorba numai de modificarea contractelor, dar sunt si aplicatiile care trebuie schimbate, prcedurile bancilor, iar in doua saptamani e imposibil pentru banci. Am incercat sa sensibilizam echipa de lucru care a dat ordonanta pentru ca trebuie sa tina cont si de pozitia bancilor", a spus Constantin Rotaru, consilier in cadrul ARB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: