Basescu: FMI si-a amanat misiunea de evaluare in Romania pana la formarea unui nou Guvern

Data publicarii: 15-10-2009 | Actualitate

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca FMI si-a amanat misiunea de evaluare a Romaniei in absenta unui guvern in deplinatatea capacitatii de exercitare a functiei, dar a adaugat ca Romania va primi saptamana viitoare o transa de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondiala.

Presedintele Traian Basescu a subliniat imperativul trecerii rapide prin Parlament a noului Guvern care il va avea in frunte pe Lucian Croitoru, aratand ca FMI a anuntat amanarea misiunii de evaluare a Romaniei din cauza lipsei unui Guvern in deplinatatea capacitatilor de exercitiu.

"Misiunea de evaluare va avea loc dupa ce Romania va avea un Guvern aprobat in Parlament.(..)De aceea imperativul trecerii rapide prin parlament a unui Guvern care sa poata fi partener de negocieri cu FMI si UE este esential", a aratat seful statului.

Presedintele a explicat ca efectele unei intarzieri in a avea rapid un Guvern competent si aprobat de catre Parlamentul Romaniei sunt extrem de serioase pentru tara noastra. Basescu a aratat ca Romania va primi saptamana viitare o transa de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondiala, dar ca mai sunt de incasat, pana la finalul acestui an, doua transe, una de la FMI, in valoare de 1,5 miliarde, din care jumatate trebuie sa finanteze deficitul bugetului de stat si o alta transa de la UE de 1 miliard de euro, destinata tot finantarii deficitului bugetului de stat.

Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul de nominalizare a primului ministru desemnat in persoana lui Lucian Croitoru. Basescu a mai spus ca Lucian Croitoru i-a facut o impresie de "profund profesionist" si ca nominalizarea sa corespunde dezideratului de a avea un premier cunoscator al problemelor economice.

NewsIn