O misiune a FMI vine la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile dupa formarea noului cabinet

Data publicarii: 15-10-2009 | Economie

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) care sa inceapa discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua evaluare a programului angajat de Romania va veni in Romania, imediat ce noul cabinet va fi format, a anuntat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.

"O misiune care sa inceapa discutii cu autoritatile vizand a doua evaluare a modului de derulare a acordului este, de aceea, asteptata sa aiba loc imediat ce noul cabinet va fi format", a afirmat Franks, intr-un comunicat transmis de biroul reprezentantului pentru Romania si Bulgaria al FMI.

Franks a mai precizat ca FMI urmareste "cu atentie" evolutia politica din Romania si "nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by negociat cu aceasta sau o schimbare a politicii", ca urmare a actualei situatii politice.

"Programele IMF sustin politicile economice sanatoase ale tarilor partenere, nu un guvern sau partid politic in special", se mai arata in comunicat.

In urma cu circa doua ore, presedintele Traian Basescu a declarat ca FMI si-a amanat misiunea de evaluare a Romaniei in absenta unui guvern in deplinatatea capacitatii de exercitare a functiei, dar a adaugat ca Romania va primi saptamana viitoare o transa de 300 de milioane de dolari de la Banca Mondiala.

Presedintele Traian Basescu a subliniat imperativul trecerii rapide prin Parlament a noului Guvern care il va avea in frunte pe Lucian Croitoru, aratand ca FMI a anuntat amanarea misiunii de evaluare a Romaniei din cauza lipsei unui Guvern in deplinatatea capacitatilor de exercitiu.

Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul de nominalizare a primului ministru desemnat in persoana lui Lucian Croitoru. Basescu a mai spus ca Lucian Croitoru i-a facut o impresie de "profund profesionist" si ca nominalizarea sa corespunde dezideratului de a avea un premier cunoscator al problemelor economice.

Marti, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara pentru NewsIn ca FMI se asteapta ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele asumate prin acordul de finantare externa indiferent de cine formeaza Executivul.

"Avem un program cu Romania, nu cu un anumit guvern. Ne asteptam ca statul sa-si indeplineasca angajamentele indiferent de cine face parte din Executiv", a spus Lybek, intrebat daca estimeaza ca exista riscuri mai mari ca Romania sa rateze tintele asumate in acordul cu FMI pentru finalul acestui an in urma caderii guvernului.

NewsIn