Statul va trebui sa ia 2 mld euro de la investitii pentru a plati salarii si pensii, fara transa FMI

Data publicarii: 15-10-2009 | Economie

Guvernul va trebui sa transfere in cadrul bugetului 2 miliarde euro de la investitii pentru a asigura plata salariilor si pensiilor pana la finalul acestui an, daca in maximum doua saptamani nu se rezolva situatia politica actuala, a declarat Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Daca nu se revigoreaza in maximum doua saptamani situatia, exista riscul sa nu putem primi banii de la FMI si nu mai putem face investitii. Doua miliarde de euro i-am putea pierde, iar pentru a acoperi deficitul nu mai putem face cheltuieli cu investitiile decat la jumatate", a afirmat Seitan.

El a estimat ca, daca guvernul nu economiseste un miliard de euro prin cele zece zile fara plata si restructurarea agentiilor, deficitul bugetar va ajunge la 8-9% din PIB. "Totodata, daca legea pensiilor nu va putea trece de parlament pana la sfarsitul lunii octombrie, vom pierde alti bani in 2010 prin faptul ca nu vor mai fi reduse cheltuielile in urma aplicarii legii", a mentionat oficialul.

"Criza politica calata pe criza economica ne va conduce pana la urma in imposibilitatea de a face anumite plati in anumite domenii. Sunt foarte speriat si cred ca acest fenomen se poate intampla. Nu cred intr-o incetare de plati generala, ci doar a pensiilor, cum s-a intamplat in Argentina si in Republica Moldova, unde a trebuit sa intervina Rusia pentru a putea face plata acestora", a mai spus Seitan.

Secretarul de stat a precizat ca firmele care au demarat lucrari publice de infrastructura vor avea mari probleme in cazul in care nu isi vor primi banii si exista riscul intrarii acestora in faliment, ceea ce ar duce si la cresterea somajului.

FMI a acceptat, dupa misiunea de evaluare din august, ca guvernul sa foloseasca jumatate din transele a doua si a treia din acest an pentru a acoperi deficitul bugetar, desi acordul initial prevedea folosirea banilor de la Fond exclusiv pentru rezervele valutare ale BNR.

Romania mai trebuie sa primeasca in acest an o transa de la FMI, in decembrie, si una de la Comisia Europeana, in noiembrie si decembrie, banii europeni fiind folositi tot pentru deficitul bugetar.

Intr-un raport publicat joi dimineata, analistii grupului financiar ING avertizau ca guvernul de la Bucuresti ar putea fi fortat sa taie alte cheltuieli ca sa plateasca salariile si pensiile, daca presiunile asupra bugetului persista, in conditiile in care incertitudinea politica risca sa se prelungeasca si afecteaza leul si dobanzile.

"Daca presiunile asupra bugetului cresc, guvernul va fi fortat sa taie alte cheltuieli, pentru ca sa plateasca pensiile si salariile sau va trebui sa amane aceste plati ori altele (precum cele pentru investitii). Faptul ar crea arierate importante, cu efecte negative asupra economiei nu numai in ultimul trimestru al acestui an, ci si in 2010", se mentiona in raport.

Analistii ING mai aratau ca dobanzile mari de pe piata monetara romaneasca, care ajuta la protejarea leului, sunt negative pentru economie si "fac dificila finantarea deficitului public".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: