SUA a avut un deficit bugetar record in anul fiscal incheiat in septembrie, de 1.417 mld. dolari

Data publicarii: 18-10-2009 | International

Statele Unite a inregistrat in anul fiscal 2008-2009, incheiat la finalul lui septembrie, un deficit bugetar record, de 1.417 miliarde dolari, echivalent cu circa 10% din produsul intern brut (PIB), arata datele publicate de Trezoreria americana, citate de AFP.

Deficitul bugetar al SUA n-a mai atins un asemenea raport fata de PIB din 1945.

Conturile publice au fost afectate de o scadere a incasarilor bugetare cu 16,6% fata de exercitiul precedent, ca urmare a crizei, si de cresterea cheltuielilor cu 18,2%, ca urmare a pachetelor de relansare, cresterii prestatiilor sociale si planurilor de salvare a institutiilor financiare.

Incasarile la bugetul federal au insumat 2.105 miliarde dolari, reprezentand doar 14,8% din PIB, cel mai redus nivel de mai mult de 50 de ani. In acelasi timp, cheltuielile au ajuns la 3.522 miliarde dolari, sau 24,8% din PIB, cel mai inalt nivel din ultima jumatate de secol.

Totusi, deficitul pentru anul fiscal 2008-2009 a fost sub estimarile initiale, "in parte pentru ca suntem pe cale de a reusi refacerea sistemului financiar la un cost mai scazut pentru contribuabili", a subliniat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, intr-un comunicat.

Potrivit datelor Trezoreriei, cheltuielile nete pentru planul de salvare a sistemului financiar, intrat in vigoare in octombrie 2008, au fost sub nivelul prevazut, iar salvarea bancilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac a costat, de asemenea, mai putin.

Statele Unite si-a finantat deficitul bugetar urias printr-o indatorare masiva, insa in conditii favorabile, ca urmare a dobanzilor scazute: dobanzile platite de statul american pentru datoria publica au insumat 383 miliarde dolari in intregul an fiscal, cu circa 15% sub nivel din exercitiul precedent.

La finalul anului fiscal incheiat, datoria publica a SUA a ajuns la 11.900 miliarde dolari.

Geithner a reafirmat ca guvernul vrea sa reduca deficitul bugetar la un nivel sustenabil "pe masura ce economia isi revine".

Totusi, reducerea deficitului ar putea fi un proces de lunga durata, in conditiile in care, desi revenirea economica a inceput in vara, secretarul Trezoreriei a spus de mai multe ori ca ar fi nesabuit sa se intrerupa planurile de sustinere a economiei inainte ca redresarea sa fie solida. Din cele 787 miliarde dolari alocate in februarie pentru relansarea economica, pe o perioada de trei ani, au fost cheltuite doar 113 miliarde pana la finalul lunii septembrie.

Biroul pentru buget al Casei Albe estimeaza, de altfel, un nou deficit bugetar record pentru anul fiscal 2009-2010, de 1.502 miliarde dolari.

Seful Comisiei pentru buget din Camera Reprezentantilor, Charles Fant, considera ca situatia actuala este rezultatul politicii fostului presedinte al SUA, George W. Bush, si ca nu trebuie sa se incerce o reducere a deficitului "inainte ca economie sa-si fi revenit complet".

Bush, care a parasit Casa Alba in ianuarie, mostenise la preluarea mandatului de la Bill Clinton, in 2001, un buget excedentar. Din 2002, bugetul SUA a trecut din nou pe deficit.

Congresul SUA estima in august ca operatiunile militare corespunzatoare razboaielor din Afganistan si Irak, pe care le-a declansat George W. Bush, au costa 850 miliarde dolari incepand cu 2001.

NewsIn