Bursa a urcat cu 4,9% in ultima saptamana, dar SIF-urile au fost lovite de criza politica

Data publicarii: 19-10-2009 | Bursa

Optimismul din pietele externe a saltat in medie cu 4,9% preturile actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti in ultima saptamana, insa sectorul SIF a fost lovit din plin de instabilitatea politica, cedand 1%.

Lichiditatea pietei de actiuni a urcat cu 14,8% in perioada 12-16 octombrie, pana la 107,7 milioane lei (25,1 milioane euro), de la 107,7 milioane lei (25,2 milioane euro) in saptamana precedenta. Totodata, tranzactiile cu titluri de stat s-au ridicat la 28,45 milioane lei.

Pe de alta parte, capitalizarea pietei reglementate a BVB a sporit cu 3,8%, la 80,5 miliarde lei (18,8 miliarde euro), de la 77,6 miliarde lei (18,1 miliarde euro) la finalul saptamanii anterioare.

Majoritatea indicilor BVB au avut parte de cresteri semnificative in ultima saptamana, in conditiile in care optimismul din pietele externe a incurajat si pe piata locala investitorii sa intre la cumparare.

Printre cele mai importante vesti din plan extern care au miscat pietele in intervalul 12-16 octombrie se numara castigurile bune raportate pentru cel de-al treilea trimestru de mai multe companii americane, dar si scumpirea aurului si a petrolului.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 3,34% in ultima saptamana, ajungand la 4.515,18 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un avans de 4,86%, pana la 2.771,11 puncte.

In schimb, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a fost singurul care a incheiat saptamana pe rosu, cu un declin de 1,03%, la nivelul de 23.182,29 puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 3,59%, pana la 9.545,45 puncte.

O evolutie ascendenta a fost inregistrat si de indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 2,88%, la 449,25 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,68%, pana la nivelul de 605,42 puncte.

SIF-urile raman vulnerabile la instabilitatea politica

"SIF-urile, barometru fidel al moralului investitorilor, au aratat clar in aceasta saptamana cum miscarile de pe scena politica ce au condus la o situatie fara precedent, nu au fost bine primite la Bursa, BET-FI fiind singurul indice care a inchis cele cinci sedinte de tranzactionare pe scadere", se arata in raportul saptamanal al casei de brokeraj Prime Transaction.

Evolutia slaba a SIF-urilor vine dupa ce ministrii social-democrati au parasit Guvernul, iar guvernul Boc a fost demis printr-o motiune de cenzura.

Ulterior, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, care urmeaza sa inceapa negocierile cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou cabinet, in conditiile in care partidele de opozitie au anuntat ca il prefera pe primarul Sibiului ca prim ministru.

Tranzactiile cu actiuni SIF au generat impreuna o lichiditate de 56,6 milioane lei in saptamana incheiata, reprezentand jumatate din rulajul total al pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5), cele mai lichide, s-au ieftinit cu 0,85%, la 1,16 lei/actiune, in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 0,93%, la 1,06 lei.

"Politicul a influentat foarte mult SIF-urile, pentru ca ele sunt dependente de contextul politic, deoarece asteapta o decizie in legatura cu ridicarea pragului de detinere", observa in cursul saptamanii un broker din piata.

Bancile - sustinute de vestile externe bune, sectorul energetic - de petrol

Actiunile bancare au avut printre cele mai bune evolutii din piata in ultima saptamana, in contextul in care mai multe institutii financiare americane, printre care si JPMorgan Chase, au anuntat rezultate trimestriale peste asteptari.

"Sectorul bancar de la BVB a avansat in aceasta saptamana pe fondul rezultatelor peste asteptari raportate de companiile financiare de peste ocean", arata raportul Prime Transaction.

Titlurile bancare au atras schimburi de 35,1 milioane lei in ultima saptamana, adica o treime din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile BRD SocGen (BRD) s-au scumpit cu 3,25%, la 12,70 lei, cele ale Bancii Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in crestere cu 4,97%, la 1,69 lei, iar titlurile Erste Bank (EBS) au castigat 2,97%, la 128,20 lei.

Pe segmentul energetic, actiunile Petrom (SNP), cele mai cautate, s-au scumpit cu 6,23%, la 0,273 lei, cele ale Dafora Medias (DAFR) au castigat 1,83%, pana la 0,111 lei, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat cu 1,49%, la 0,0612 lei.

"Actiunile enrgetice au avut cresteri temperate, de pana la doua procente, exceptie facand Petrom, al carui curs a avansat peste 6%, intr-un context international in care pretul petrolului a atins un maxim de 78 dolari/baril", observa analistii de la Prime Transaction.

Cele mai mari aprecieri din piata au fost consemnate de titlurile TMK Artrom Slatina (ART), cu un avans de 26,44%, pana la 2,20 lei, in vreme ce actiunile Uztel Ploiesti (UZT) au castigat 26%, pana la 6,30 lei. Totodata, actiunile Alro Slatina (ALR) si Azomures (AZO) s-au scumpit cu 16,1%, respectiv 13,33%.

In ceea ce priveste perdantii saptamanii, actiunile Flamingo International (FLA) s-au depreciat cel mai mult, afisand o scadere de 5,71%, la 0,033 lei, fiind urmate de titlurile Bermas Suceava (BRM), cu un declin de 5,66%, la 0,50 lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: