Nici anul viitor bancile nu se vor avanta sa dea credite

Data publicarii: 19-10-2009 | Finante-Banci

Bruynseels (BCR): Soldul creditelor acordate de banci in 2010 se va mentine cam la acelasi nivel din 2009. Scaderea dobanzilor la credite va continua pe masura ce va intra mai multa lichiditate in piata bancara, a afirmat presedintele BCR, care anticipeaza ca portofoliul de imprumuturi va ramane "cam la acelasi nivel" anul viitor, ceea ce va incuraja concurenta intre institutiile de credit. "Nu cred ca dobanzile la depozite vor scadea mult mai jos decat nivelul actual, pentru ca am vazut destul de multe reduceri ale acestora. Pe masura ce mai multa lichiditate va intra in piata, ceea ce anticipez ca se va intampla, cred ca ratele la credite vor incepe sa scada, si deja vedem semne in acest sens, adica majoritatea bancilor au redus dobanzile, de exemplu pentru persoanele fizice", a declarat vineri, presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, citat de Mediafax.

Acesta anticipeaza ca soldul creditelor acordate de banci se va mentine "cam la acelasi nivel" anul viitor, ceea ce va incuraja concurenta pe piata bancara, favorizand pana la urma clientii.

Totodata, seful BCR nu crede ca exista perspective pentru o consolidare semnificativa a sectorului bancar din Romania. "Din punct de vedere economic, cred ca nu ne putem astepta la o ascensiune a economiei foarte repede. Ma uit spre a doua jumatate a anului viitor, mai exact spre ultimul trimestru, pentru a vedea orice fel de ascensiune in economie", a spus seful BCR.

Integral in Curierul National