BNR pune in circulatie monede de argint la 1900 ani de la inaugurarea monumentului de la Adamclisi

Data publicarii: Astazi, 19-10-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune de miercuri in circulatie, in scop numismatic, 500 de monede din argint la un pret de 170 lei, dedicate aniversarii a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi, a anuntat banca centrala.

Valoarea nominala a monedelor va fi de 10 lei, forma acestora va fi rotunda, cu marginea zimtata, cu un diametru de 37 mm si o greutate de 31,103 grame.

Pretul de 170 lei nu include taxa pe valoare adaugata (TVA) si nici contravaloarea casetelor in care vor fi prezentate, precizeaza BNR.

Aversul monedelor prezinta in jumatatea superioara, stema Romaniei, valoarea nominala - 10 LEI si inscriptia semicirculara "ROMANIA", in jumatatea inferioara, trei metope infatisand imagini ale razboiului dintre romani si daci, iar dedesubt anul de emisiune - 2009.

Reversul prezinta in prim-plan portretul imparatului roman Traian si inscriptia semicirculara cu numele acestuia, iar in plan secund, monumentul triumfal de la Adamclisi, sus si jos, inscriptiile "TROPAEUM TRAIANI" si  "1900 DE ANI".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR, cu folio argintiu.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 1900 de ani de la inaugurarea monumentului de la Adamclisi, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

NewsIn