Modelul somerului suedez: ajutor intre 640 si 1.300 euro pe luna

Data publicarii: 20-10-2009 | International

Orice rezident al monarhiei suedeze primeste de la stat un ajutor de somaj de aproape cinci ori mai mare decat primeste un roman fara serviciu. Ajutoare financiare minime, care sa asigure traiul zilnic si plata unei chirii, deduceri fiscale pentru angajatorii care preiau somerii de lunga durata, dar si suplimentarea locurilor finantate de stat la institutiile de invatamant pentru cursuri de reorientare profesionala.
 
Aceasta este oferta statului suedez pentru rezidentii care raman fara loc de munca, pe timp de criza. Practic, un somer din Suedia ia de la stat un ajutor de somaj de baza, care consta in 320 de coroane suedeze/zi, cinci zile pe saptamana, adica aproximativ 640 de euro pe luna, pentru minimum 300 de zile/an.

Suma poate fi dublata in functie de numarul de persoane pe care somerul le intretinere. De acest drept beneficiaza toate persoanele peste 20 de ani si care, in ultimele 12 luni care preced somajul, au muncit cel putin 6 luni si cel putin 80 de ore/luna.

Asigurare de somaj
 
Insa, in timp ce in Romania ajutorul de somaj vine doar de la stat si e, in medie, de 140 de euro, suedezii au si un sistem privat de asigurari in caz de somaj.

Acesta le da dreptul sa primeasca o compensatie maxima de 80% din venitul anterior disponibilizarii, timp de 200 de zile, dar nu mai mult de 1.300 de euro/luna. Insa, pentru a beneficia de aceste compensatii private, somerul trebuie sa fie membru al unui Fond de Asigurari de Somaj, adica sa fi cotizat si sa fi indeplinit conditiile de munca in acea perioada. In Suedia sunt 36 de astfel de fonduri, iar cele mai multe lucreaza cu organizatii sindicale sau patronale si sunt organizatii independente.
 
Maria Larsson, ministrul suedez pentru ingrijirea batranilor si sanatate publica, a declarat pentru EVZ, in cadrul celei de-a opta mese rotunde pe tema saraciei si incluziunii sociale de la Stockholm, ca, "in situatia crizei actuale, Suedia a demarat un program de reforme pentru a integra cat mai multi someri pe piata muncii".
 
"Am oferit deduceri fiscale angajatorilor in asa fel incat angajarea unui somer sa nu mai fie atat de costisitoare. De exemplu, cine ofera un loc de munca unei persoane care e in somaj de doi-trei ani, poate primi o reducere a taxelor pentru doi-trei ani", spune Larsson.

Integral in Evenimentul Zilei