UE asteapta adoptarea bugetului pe 2010 pentru acordarea urmatoarei transe din imprumut

Data publicarii: 20-10-2009 | Economie

Urmatoarea transa de 1 miliard de euro din imprumutul acordat de UE Romaniei, ce ar trebui acordata pana la sfarsitul anului,va fi deblocata dupa intrunirea tuturor conditiilor,inclusiv adoptarea bugetului pe 2010, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri economice.

Amelia Torres, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale pentru afaceri economice si financiare, a spus ca urmatoarea transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana (1 miliard de euro, dupa ce prima transa de 1,5 miliarde de euro a fost deja platita in luna iulie) ar trebui achitata in ultimul trimestru al anului 2009. "Acest lucru se poate intampla numai daca sunt intrunite toate conditiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respecta angajamentele asumate prin programul de reforma economica si consolidare fiscala", a atras atentia oficialul Comisiei Europene.

"Comisia Europeana asteapta cu nerabdare instalarea unui nou guvern in Romania. Comisia, impreuna cu Fondul Monetar International, vor fi in masura, in acel moment, sa evalueze situatia", a afirmat Amelia Torres, raspunzand unei intrebari in legatura cu vizita in Romania a unor reprezentanti CE privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de Romania pentru banii contractati de la UE si FMI.

De altfel, si FMI a anuntat ca o misiune care sa inceapa discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de Romania va veni in Romania imediat ce noul cabinet va fi format.

"O misiune care sa inceapa discutii cu autoritatile vizand a doua evaluare a modului de derulare a acordului este, de aceea, asteptata sa aiba loc imediat ce noul cabinet va fi format", a afirmat Jeffrey Franks, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Franks a mai precizat ca FMI urmareste "cu atentie" evolutia politica din Romania si "nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by negociat cu aceasta sau o schimbare a politicii", ca urmare a actualei situatii politice.

NewsIn