Deloitte: Statul ar trebui sa se uite la bunurile contribuabililor in raport cu veniturile declarate

Data publicarii: 21-10-2009 | Finante-Banci

Expertii firmei de consultanta Deloitte Romania considera ca statul roman ar trebui sa gaseasca modalitati de imbunatatire a colectarii taxelor pe modelul american, in care autoritatile fiscale analizeaza veniturile contribuabililor si in raport cu bunurile pe care acestia le au in posesie.

"Nu poti avea un venit de 500 lei, dar si casa si masina. Cred ca statul ar trebui sa se uite la lucrurile acestea pentru imbunatatirea colectarii pe partea impoozitului pe venit", a declarat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

El a aratat ca, de exemplu, Statele Unite, care au unele dintre cele mai bune colectari de taxe, se uita si la bunurile in posesia contribuabilor in raport cu veniturile declarate de acestia.

"In Statele Unite, cetateanul isi calculeata singur impozitele pe care le are de platit, insa nu isi permite sa declare altceva decat are, deoarece penalitatile pe care trebuie sa le suporte in caz contrar sunt foarte mari. In Romania ei au multe masuri de aliniere la standardele UE, insa lucrurile nu se fac si in spiritul european", a spus Mucibabici.

De asemenea, el a aratat ca, in sistemul american, contribuabilul primeste date detaliate despre felul in care au fost folositi banii platiti de el ca taxe si impozite.

"Acolo stie exact ce salariu are functionarul care te amendeaza daca nu iti respecti obligatiile, cati bani se duc pe benzina in sistemul public sau cati bani se duc pe repararea unei strazi. Acolo esti legat de comunitatea in care traiesti . Daca oamenii nu platesc, atunci si comunitatea sufera, in sensul ca serviciile publice sunt de o calitate mai slaba", a explicat reprezentantul Deloitte.

Mucibabici a adaugat ca in Romania este nevoie de o eficienta mai mare in colectarea taxelor.

"I-am spus ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, intr-o discutie, ca sunt un criminal. Am o casa in Predeal si nu mi-am platit impozitele de patru ani, dar nici nu am primit niciun fel de instiintare din partea autoritatilor fiscale in acest timp", a mai spus Mucibabici.

Totodata, expertul in fiscalitatea in cadrul Deloitte, Alexandru Reff, a explicat ca legislatia din Romania face dificila aplicarea unei abordari cum este cea americana, prin care statul se uita la bunurile in posesia contribuabililor in raport cu veniturile acestora.

"Ar trebui, probabil, sa ajungem sa schimbam constitutia, deoarece unul dintere articolele acesteia arata ca, in cazul bunurilor in posesia cetatenilor, prezumtia initiala este ca a fost dobandit in mod licit. Nu vorbim de confiscarea unor bunuri, vorbim insa de declararea corecta a veniturilor", a spus Reff.

NewsIn