Guvernul sacrifica salariile angajatilor cu studii superioare in schimbul cresterii salariului minim

Data publicarii: 21-10-2009 | Actualitate

Ministerul Muncii a propus, miercuri, patronatelor scaderea coeficientului minim pentru angajatii cu studii superioare, de la 2 la 1,75, in schimbul acceptarii cresterii salariului minim pe economie la 705 lei, incepand cu 1 ianurie 2010.

"In cazul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si al societatilor comerciale, indiferent de forma capitalului, prevederile art.1 se aplica pe categorii de salariati, fiind majorate numai salariile stabilite in baza contractelor colective de munca, mai mici de: 705 lei, pentru muncitori calificati; 846 lei, pentru muncitori calificati; 846 lei, pentru personalul administrativ incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este liceala si 1.234 lei, pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare", se arata in documentul propus de Ministerul Muncii patronatelor.

O crestere a salariului minim pentru angajatii cu studii superioare la 1.234 lei, in conditiile majorarii salariului minim pe economie la 705 lei, in 2010, ar insemna de fapt o diminuare a coeficientului minim pentru salariatii incadrati pe functii a caror pregatire este cea de studii superioare de la 2, cat este in prezent, la 1,75, in grila din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national.

Reprezentantii ministerului au propus totodata mentinerea coeficientilor pentru angajatii cu studii superioare de scurta durata la 1,5, a celor care sunt incadrati pentru functii a caror pregatire necesita terminarea unei scoli de maistri la 1,3 si a salariatilor care au terminat scoli postliceale la 1,25, la fel ca si in grila actuala din Contractului Colectiv de Munca.

Astfel, "pentru personalul administrativ incadrat pe functii pentru care conditia este de pregatire postliceala salariul minim propus este de 882 lei, pentru personalul de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de scoala de maistri salariul minim propus este de 917 lei, iar pentru angajatii incadrati pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare de scurta durata salariul minim propus pentru 2010 este de 1.058 lei".

Reprezentantii patronatelor sustin, insa, ca nici aceasta varianta propusa de Ministerul Muncii nu poate fi acceptata de companii si cer inghetarea salariului minim in primele 6 luni din 2010 sau cresterea salariului minim pe economie la 650 lei "in conditiile inghetarii grilei din Contractul Colelctiv de Munca".

"Ar fi o nebunie sa acceptam cresterea tuturor salariilor din grila Contractului Colectiv de Munca in actuala conjunctura economica. Nici aceasta reducere a coeficientului de salarizare pentru cei cu studii superioare nu poate duce la o crestere a fondului de salarii ce poate fi sustinuta de agentii economici, de maxim 5-6%. Vom face totusi calcule pe baza acestei propuneri pentru a le prezenta sindicatelor si reprezentantilor ministerului martea viitoare ", a declarat presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.

Sindicatele propun, insa, ca majorarea fondului de salarii din mediul privat sa se faca atat "in raport cu inflatia pe acest an anuntata de INS, cat si in raport cu productivitatea muncii stabilita de comun acord".

"Si acest salariu minim de 705 lei este mic in conditiile in care anul acesta productivitatea muncii a crescut cu 15,5%, iar in unele ramuri ale economiei chiar cu 36%", a declarat dupa negocierile de la Ministerul Muncii vicepresedintele CNSLR Fratia, Badica Vasile.

Sindicatele mai cer, totodata, Guvernului sa dea o hotarare de guvern pana pe 1 noiembrie prin care sa creasca salariul minim pe economie la 705 lei incepand cu 1 ianuarie 2010.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: