Fiscul a pus sechestru pe bunurile lui Robert Negoita, pentru datorii totale de 27-28 milioane euro

Data publicarii: 21-10-2009 | Actualitate

Autoritatile fiscale au pus marti sechestru pe bunurile deputatului PSD Robert Negoita, pentru datorii totale catre stat de 27-28 milioane euro, ce includ si penalitatile de intarziere, au declarat miercuri surse avizate.

Sechestrul a fost pus pentru neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tranzactiile imobiliare realizate pe persoana fizica. Suma initiala datorata Fiscului de Robert Negoita era de 9,5 milioane euro, la care s-au adaugat accesorii si penalitati, astfel incat suma totala a ajuns la 27-28 milioane euro, pentru care s-a stabilit valoarea sechestrului.

Astfel, lui Robert Negoita i s-a pus sechestru pe bunuri personale, in cea mai mare parte de natura imobiliara, inregistrate pe persoana fizica. Printre acestea se numara si ansamblul rezidential Confort City, din zona industriala Popesti-Leordeni.

TVA la tranzactii imobiliare pe persoane fizice se plateste la tranzactiile in valoare de peste 35.000 euro care au caracter de continuitate.

Saptamana trecuta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, intr-un comunicat, ca organele de inspectie fiscala au efectuat de la inceputul lunii octombrie controale inopinate in 80 de cazuri de tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi si au intocmit 30 de sesizari penale pentru un prejudiciu de circa 15 milioane lei.

"In primele zile ale actiunii, au fost selectate aproximativ 1.000 de persoane fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, la care s-au inceput controalele inopinate, fiind finalizate inspectiile fiscale in 80 de cazuri", preciza ANAF.

Potrivit institutiei, in aceste 80 de cazuri au fost emise decizii de impunere pentru suma de 94,8 milioane lei, la care se adauga si accesorii in valoare de 53,5 milioane lei. De asemenea, au fost intocmite 30 de sesizari penale pentru un prejudiciu total de circa 15 milioane lei si au fost dispuse masuri asiguratorii in 51 de cazuri pentru o valoare de 27,8 milioane lei.

ANAF nu a dat detalii in legatura cu numele persoanelor gasite cu nereguli, insa a indicat ca, numai in cazul unei singure persoane fizice inspectate in aceasta perioada, suma estimata ca fiind datorata la bugetul de stat se ridica la valoarea de 70,2 milioane lei (16,4 milioane euro), la care se adauga accesoriile aferente ce urmeaza a fi calculate.

Potrivit unor date prezentate la finalul lui septembrie de Nexia Romania, statul roman are de recuperat 3 miliarde euro din TVA aplicata tranzactiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate intre 2006 si 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitata.

"Toate tranzactiile care vizeaza derularea de afaceri imobiliare in perioada 2006-2008 au valorat 83 miliarde lei, respectiv 20 miliarde euro, pentru care TVA se ridica la circa 4 miliarde euro. Din aceasta suma, devin platitori de TVA cei care au derulat tranzactii de cel putin 35.000 de euro cu constructii noi si terenuri intravilane, cu autorizatie de constructie, ceea ce reprezinta un TVA de recuperat de aproximativ 3 miliarde euro", explica Iulia David Sobolevschi, partener in cadrul Nexia Romania si membra si a Camerei Consultantilor Fiscali.

NewsIn