In 2010, Romania trebuie sa plateasca la banci 11 miliarde de euro, o treime din buget

Data publicarii: 22-10-2009 | Finante-Banci

In urmatorii doi ani, Romania va trebui sa plateasca in contul datoriei guvernamentale suma de 25,95 miliarde de euro, din care 4 miliarde de euro reprezinta dobanzile la banii imprumutati.

Datoria guvernamentala a Romaniei a ajuns la finalul lunii august la 138,20 miliarde de lei (aproximativ 32,1 miliarde de euro) fata de 109,75 miliarde de lei (25,5 miliarde de euro) la sfarsitul lui 2008, arata datele Ministerului Finantelor Publice la finalul lunii august. Diferenta este reprezentata de transele primite de Romania de la FMI si UE in acest an, precum si de emisiunile de obligatiuni si vanzarile de titluri de trezorerie din 2009. Povara fiscala pentru guvernele ce vor veni va fi mare in anii viitori. In 2010, Romania va trebui sa plateasca 50 de miliarde de lei in contul datoriei, adica 11 miliarde de euro.

Din acesti bani, 41,7 miliarde de lei reprezinta principalul datoriei (banii efectiv primiti de Romania), iar restul de 8,3 miliarde de lei dobanzile. Suma platita va creste in 2011, cand Romania va trebui sa plateasca 61,6 miliarde de lei, din care dobanzile reprezinta 8,9 miliarde de lei.
 
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), sustine ca nu valoarea datoriei externe este marea problema, ci structura ei. Din totalul titlurilor emise de stat aflate in derulare la 31 august, 65,46% aveau scadenta pe termen scurt - de mai putin de un an, 31,4% erau pe termen mediu - intre 1 si 5 ani, iar 3,13% urmau sa ajunga la scadenta peste mai mult de 5 ani. Un an mai devreme, ponderea datoriei pe termen scurt era de 44,9%, ceea ce inseamna ca in ultimul an aceasta s-a dublat. "Faptul ca mare parte a datoriei externe este pe termen scurt ne arata ca banii imprumutati au fost folositi pentru cheltuielile curente si nu pentru investitii. Aceasta datorie pe termen scurt a asigurat Romaniei o anumita stabilitate. Cu alte cuvinte, traim pe datorie, dar nu avem viitor", spune Liviu Voinea.
 
In 2009, Romania a trebuit sa plateasca in contul datoriei guvernamentale suma de 57,3 miliarde de lei, din care 6,2 miliarde de lei au reprezentat-o dobanzile. Pentru a plati aceasta datorie, dar si pentru a finanta deficitul bugetar, Ministerul Finantelor Publice a trebuit sa se imprumute de la bancile din tara, de la Fondul Monetar International, de la Uniunea Euro-peana si de la Banca Mondiala. Datele statistice de la Ministerul Finantelor Publice (MFP) arata ca statul s-a imprumutat in primele opt luni de 79,8 miliarde de lei, din care 53,2 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna si 26,6 miliarde lei prin imprumuturi de stat, contractate direct (FMI, UE, Banca Mondiala). In 2008, MFP a platit in contul datoriei externe doar suma de 14,3 miliarde de lei din care 3,5 miliarde de lei au reprezentat-o dobanzile.
 
Fostul ministru al Finantelor Varujan Vosganian sustine ca in timpul guvernului Boc datoria publica a Romaniei a crescut cu 28,45 miliarde de lei (adica 6,78 miliarde de euro) fara ca nivelul de trai al cetateanului sa creasca. "Datoria publica a Romaniei in perioada 2004-2008 a scazut ca procent din PIB. Odata cu venirea guvernului Boc la putere, valoarea datoriei publice a explodat si asta numai pentru ca fostul executiv sa supravietuiasca. Daca ar fi luat masurile care se impuneau, respectiv reducerea cheltuielilor din aparatul de stat, nu s-ar fi ajuns aici", spune Vosganian.

Integral in Cotidianul