CNVM introduce un tarif pentru monitorizarea tranzactiilor realizate in sistemele extrabursiere

Data publicarii: 25-10-2009 | Bursa

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) introduce in regulamentul privind veniturile, cotele si tarifele pe care le va aplica incepand cu 1 noiembrie un punct prin care taxeaza monitorizarea tranzactiilor derulate in afara pietelor reglementate sau sistemelor alternative de tranzactionare.

Astfel, Comisia va percepe un tarif pentru monitorizarea tranzactiilor realizate in sistemele de tip OTC (over the counter - n.r.), aici fiind incluse si tranzactiile pe care brokerii le pot face cu actiuni straine, inregistrate in sistemul Depozitarului Central, dar ar putea intra si cele operate in cadrul mecanismului de tranzactionare de tip OTC al Asociatiei Brokerilor.

Cota perceputa de arbitrul pietei de capital pentru monitorizarea tranzactiilor derulate in afara unei piete reglementate sau a unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS), cu exceptia tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, va fi de 0,15% din valoarea raportata. Cotele percepute la astfel de tranzactii vor fi suportate de cumparatori si vor fi calculate zilnic de intermediari.

In urma aceste completari aduse regulamentului nr.7 privind veniturile CNVM, casele de brokeraj vor avea obligatia sa incaseze de la toti clientii pentru care efectueaza tranzactii in afara unei piete reglementate sau a unui ATS sumele aferente tarifului perceput de Comisie pentru monitorizare, calculate la valoarea tranzactiilor zilnice.

In schimb, Comisia percepe o cota de pana la 0,08% din valoara tranzactiilor derulate pe pietele reglementate sau in sistemele alternative de tranzactionare. Totodata, schimburile cu instrumente financiare cu venit fix (obligatiuni si titluri de stat), drepturi de preferinta si drepturi de alocare beneficiaza de o reducere a cotelor, pana la 0,04%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: