Programul de guvernare al lui Croitoru prevede mentinerea TVA si a cotei de 16% pe venit si profit

Data publicarii: Astazi, 25-10-2009 | Politica

Cabinetul Croitoru intentioneaza "sa mentina cotele de impozitare a venitului si profitului, precum si taxa pe valoarea adaugata (TVA) la valorile existente - 16%, respectiv 19% - pe parcursul perioadei de guvernare", arata programul de guvernare.

"Totodata, guvernul va promova o politica fiscala transparenta si predictibila, avand ca scop final imbunatatirea conditiilor de functionare a mediului de afaceri. In acelasi timp, guvernul, prin asumarea unei coordonari eficiente cu politica monetara, isi afirma angajamentul de adoptare de facto a monedei euro la 1 ianuarie 2015", se mai precizeaza in document.

De asemenea, masurile noului guvern vor fi subsumate obiectivelor de respectare a angajamentelor asumate fata de institutiile financiare internationale si de sustinere a reluarii cresterii economice.

In document se mai subliniaza ca "materializarea riscurilor ce decurg din nerespectarea obligatiilor asumate ar conduce la cresterea costurilor finantarilor alternative, in conditiile in care jumatate din transele aferente perioadei ramase din anul curent ar trebui sa contribuie la finantarea deficitului propus pentru 2009, modificarea in sens negativ a rating-ului de tara al Romaniei si la amanarea procesului de reluare a cresterii economice".

In acelasi timp, nerespectarea de catre Romania a acordului cu FMI si Comisia Europeana ar presupune "presiuni suplimentare de depreciere a monedei nationale, cu efecte potential si incetinirea, prin eventuala crestere a ratelor dobanzilor, a procesului de creditare a sectorului privat".

Programul de guvernare mai prevede ca, in ultimele luni din acest an, autoritatile "sa ia o serie de decizii nepopulare, care necesita o vointa politica deosebita", cum ar fi respectarea tintei de deficit de 7,3% din PIB pentru acest an si aprobarea bugetului pe 2010, bazat pe un deficit de 5,9% din PIB.

"Pentru a respecta angajamentele asumate (...), este nevoie ca in ultimul trimestru al acestui an autoritatile romane sa ia o serie de decizii nepopulare, care necesita o vointa politica deosebita: indeplinirea tintei de deficit bugetar pentru 2009 agreata cu institutiile financiare internationale, respectiv 7,3% din PIB si aprobarea de catre Parlament a bugetului pentru anul 2010, avand ca parametru de baza respectarea unui deficit bugetar consolidat de 5,9% din PIB", se mai precizeaza in document.

NewsIn