Dinu Patriciu vrea sa se extinda pe sectorul bancar si sa cumpere una-doua banci pe an

Data publicarii: 26-10-2009 | Afaceri

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca vrea sa se extinda in sectorul bancar si sa cumpere una-doua banci pe an in tari care incep sa se dezvolte, cu o legislatie liberala, vizand tari din Asia Centrala si de Sud-Est sau din Africa.

"Am in vedere extinderea pe sectorul bancar. Voi mai face si alte achizitii in tari aflate in curs de dezvoltare, care indeplinesc patru criterii: au o legislatie extrem de liberala si deschisa, de preferinta bazata pe common-law anglo-saxon, apoi, sunt in tari care acum incep sa creasca, trebuie totodata sa fie banci universale (si nu specializate) si care pot sa se muleze pe dezvoltarea specifica a tarii respective",  a precizat Dinu Patriciu.

Acesta spune ca sunt 20-25 de tari in lume care indeplinesc aceste criterii.

"Romania nu indeplineste niciuna dintre aceste conditii. Am incercat, dar nu se poate, pentru ca Romania are o legislatie bancara incalcita. Nu va pot spune unde anume voi face urmatoarea achizitie, dar este vorba de o banca-doua pe an. Ne uitam in tari din Africa, precum Rwanda, sau din Asia Centrala si de Sud-Est, de exemplu Mongolia. Nu ma intereseaza tarile cu o crestere economica de numai 2-3% pe an", a mentionat Patriciu.

In ceea ce priveste Banca Populara din Georgia, pe care a cumparat-o recent impreuna cu fostul premier georgian Vladimer Lado Gugenidze, Patriciu afirma ca vrea sa o dezvolte si sa-i majoreze capitalul. "Banca are in Georgia un milion de clienti captivi, pentru ca este banca ce distribuie pensiile in Georgia. Nu intentionez sa-mi majorez participatia la banca pentru ca deja am 92%", a mentionat Dinu Patriciu.

Omul de afaceri a adaugat faptul ca nu-si va extinde activitatea in alte sectoare si ca va investi numai in acele domenii in care o face deja: media, real-estate, energie, bancar si IT.

Patriciu a subliniat totodata ca nu are o strategie anume acum in perioada de criza. "Nu fac disponibilizari, ci fac angajari. Si nu tai costurile, ci le maresc. Imi calculez riscurile, imi calculez distributia intre diverse domenii. Si am si un criteriu extrem de important: fac ce-mi place", a precizat acesta.

Omul de afaceri roman Dinu Patriciu si fostul premier georgian Vladimer Lado Gugenidze au cumparat Banca Populara a Georgiei, prin intermediul unui vehicul de investitii, de la compania Eurooil, subsidiara a RAK Investment.

Rompetrol Holding, controlat 100% de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, si-a schimbat recent denumirea in DP Holding. Grupul numara circa 250 de societati din domenii precum mass-media, real-estate, energie, bancar si IT.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: