Statul britanic, acuzat ca preia abuziv averile batranilor cu boli mintale

Data publicarii: 25-10-2009 | International

O organizatie infiintata de guvernul britanic este acuzata ca preia in mod abuziv averile a sute de mii de batrani cu boli mintale, sfidand dorinta si deciziile propriilor familii, scrie cotidianul Daily Mail.

Masurile draconice sunt impuse de foarte putin mediatizata Curte de Protectie, infiintata in urma cu doi ani pentru a reprezenta interesele persoanelor cu Alzheimer sau care sufera de alte boli care le altereaza capacitatea de judecata.

Curtea instrumenteaza aproximativ 23.000 cazuri in fiecare an si, prin modalitati cvasi-autoritare a preluat controlul a peste 3 miliarde lire sterline, in conturi bancare sau proprietati detinute de batrani, arata publicatia.

Expusi acestor reglementari sunt varstnicii fara testament. In acest caz, functionarii curtii declanseaza o investigatie laborioasa in cadrul careia determina capacitatea si dreptul rudelor sau prietenilor batranului de a prelua valorile detinute de acesta.

In primele 18 luni de la infiintare, impotriva Curtii de Protectie au fost depuse 3.000 de plangeri. Rudele batranilor sustin ca nu au fost niciodata consultate de functionarii organizatiei, acestia luand decizii total arbitrare si contrare atat intereselor persoanelor in varsta, cat si restului familiei.

Rudele sutin ca sunt nevoite sa completeze peste 50 de pagini cu detalii personale despre propria situatie financiara si relatiile avute cu varstnicii, iar deciziile se iau in mare parte pe baza acestor declaratii.

Daca judecatorii Curtii hotarasc ca rudele bolnavului nu sunt suficient de credibile pentru administrarea averilor batranului, desemneaza un administrator special care preia in totalitate controlul asupra tuturor valorilor detinute de acesta.

In multe plangeri se arata ca functionarii Curtii de Protectie au intrat abuziv in locuintele batranilor si au ridicat documente personale fara acordul lor sau al familiei.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: