Lucrezi la o firma cu datorii la stat? Ia-ti adio de la credit

Data publicarii: 26-10-2009 | Finante-Banci

Cine are ghinionul sa lucreze la o firma cu datorii cat de mici catre stat se poate trezi ca banca refuza sa ii acorde un credit, chiar daca intruneste conditiile de eligibilitate cerute. Situatia este cu atat mai delicata cu cat potentialului client nu i se spune de la inceput ca se va tine cont si de datoriile angajatorului, ba chiar i se comunica si suma pe care o poate primi, in faza preliminara.

Verificarea bonitatii angajatorului este o practica absolut normala pe timp de criza, sustin bancherii, in timp ce reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cred ca banca arunca riscul numai asupra clientului. "Inteleg ingrijorarea bancilor si faptul ca vor sa se asigure ca-si vor primi la timp ratele. Problema este delicata, pentru ca lovesti solicitantul pentru un lucru de care el nu este direct vinovat", a declarat pentru Gandul Mihail Meiu, director in cadrul ANPC, care pana acum nu a primit nicio reclamatie pe aceasta tema.

Mai directi, reprezentantii mediului de afaceri considera ca din punct de vedere legal ar trebui gasit un alt mecanism. "Daca societatea sta prost, ar trebui ca banca sa ceara garantii colaterale de la angajat ca sa fie acoperita in cazul in care omul ramane fara loc de munca", a declarat Florin Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Cu ochii pe angajator

Verificarea situatiei economice a unei firme se face simplu, prin consultarea site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Si nu o fac numai cateva banci, ci majoritatea, confirma pentru Gandul Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. "Intr-o situatie economica cu foarte multe vulnerabilitati, este normal ca bancile sa devina mult mai atente. Ele se uita la angajator pentru a vedea in situatia lui financiara perspectivele potentialului client de a-si plati ratele", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). E drept ca, in caz de neplata, se poate trece la executarea garantiilor, ceea ce inseamna ca, teoretic, datoria se poate recupera. Lucrurile stau cu totul altfel in practica, intr-un an in care imobilele au pierdut aproximativ 50% din valoarea pe care o aveau in 2008. Tranzactiile imobiliare s-au imputinat cu cel putin o treime, iar bancile ezita sa execute rau-platnicii, pentru ca nu si-ar mai vedea decat o parte din datorie, si dupa ceva timp.

Integral in Gandul