Safta: BNR va trebui sa intervina constant pentru a tine in frau cursul de schimb

Data publicarii: 26-10-2009 | Finante-Banci

"Cresterea majora a preturilor produselor de consum este deja mai mult decat previzibila: este o certitudine in ceea ce priveste anul viitor si, in cazul in care cursul leului nu va fi tinut in frau, vom asista la evolutii ale caror efecte vor fi extrem de greu de suportat atat de catre populatie, cat si de catre sectorul privat", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Criza ar fi trebuit sa  determine scaderea preturilor, pentru a stimula consumul si achizitiile, fapt care s-a si intamplat in principal in sectorul imobiliar si in industria auto, insa, incertitudinea locurilor de munca si dificultatea de a accesa finantarile necesare au anulat practic <> acestor evolutii. Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza ca, in ceea ce priveste sectoarele de activitate, criza <> dinspre bunuri de folosinta indelungata si industrie grea, catre produse non-food, urmand apoi sa <> cel mai puternic industria alimentara in cursul anului viitor, cand, din cauza cresterii somajului si a preturilor, romanii vor fi nevoiti sa taie dramatic dintre alimente de pe lista de cumparaturi.

"Puterea de cumparare a populatiei este intr-o scadere vertiginoasa si, in plus, trebuie observat ca, daca in prima jumatate a anului in curs, majoritatea firmelor care au intrat in faliment au fost cele mici, in ultima vreme aflam din ce in ce mai des despre firme de renume din Romania care isi anunta insolventa; in opinia mea, inca nu am ajuns nici macar aproape de punctul cel mai de jos al crizei, iar problemele cu adevarat grave vor aparea in perioada urmatoare si in prima jumatate a anului viitor", a precizat Victor Safta. "O moneda nationala aflata intr-un puternic proces de depreciere ar fi <> data economiei; ne asteptam ca Banca Nationala sa intervina constant pentru a sustine leul... atat cat va putea si va avea resurse", a aratat Victor Safta.

Analistii de la X-Trade Brokers subliniaza ca evolutia crescatoare a preturilor nu se datoreaza exclusiv factorilor interni, ci este sustinuta de un intreg context international.  Deocamdata pretul carburantilor este la un nivel destul de mic,  deoarece pretul petrolului se calculeaza in USD, iar moneda americana este extrem de <> fata de Euro. "Pentru acest lucru trebuie <>, intre altele, politicii monetare Americane: in urma cu cca un an, Banca Nationala a Statelor Unite a scazut dobanda la care imprumuta alte banci la un nivel record de doar 0,25%, fapt ce a contribuit la cresterea cantitatii de dolari pe piata si deci la o scadere a cursului acestuia fata de Euro, moneda de referinta in Romania. Odata cu revigorarea economiei SUA insa- ce va fi resimtita in orice caz in anul viitor- dolarul va deveni mai puternic fata de Euro si, acest fapt, cumulat cu relansarea multora dintre economiile lumii, va conduce in mod clar la cresterea dramatica a pretului petrolului. Dupa cum se vede situatia in momentul de fata, economia romaneasca nu cred ca va fi pregatita sa faca fata anul viitor unui pret al petrolului care va tinde sau va atinge un nivel de trei cifre", spune Victor Safta.

In plus, organizatiile internationale previzioneaza o crestere globala a preturilor produselor alimentare, ca urmare a cresterii preturilor la producatorilor cu cca 10-20% in 2010, fapt cauzat de trei factori: scumpirea combustibilului, cererea crescatoare pentru biodiesel (care determina reorientarea fermierilor catre acest tip de culturi in dauna produselor agricole pentru industria alimentara) si, respectiv, schimbarile climatologice care pot afecta o serie de culturi.

"Agricultura poate fi <> in 2010 pentru Romania: conditia de baza pentru a asigura preturi ale alimentelor suportabile pentru populatie si pentru a stopa declinul industriei alimentare si al celor conexe este sustinerea agriculturii, cresterea productiei agricole cu cerere pe piata si scaderea dependentei de produsele importate, care se platesc in Euro si vor fi aduse cu mari costuri din ce in ce mai mari", subliniaza Victor Safta.

Redactia BankNews.ro