McDonald's inchide toate cele 3 restaurante din Islanda, dupa ce afacerea a devenit neprofitabila

Data publicarii: 26-10-2009 | International

Restaurantele McDonald's din Islanda se vor inchide la sfarsitul acestei luni, dupa ce deprecierea masiva a coroanei islandeze a diminuat profiturile companiei, a anuntat detinatorul francizei McDonald's din Islanda, Lyst ehf, citat de Bloomberg.

Restaurantele McDonald's din Islanda, ce importa cea mai mare parte a ingredientelor utilizate in meniuri, se vor inchide dupa ce costurile s-au dublat in ultimii ani. Lyst a precizat ca nu estima o inrautatire atat de rapida a situatiei.

"Ar trebui sa majoram preturile cu 20% pentru a obtine marjele necesare pentru produsele noastre. Scumpirea ar duce pretul unui Big Mac la 780 coroane (6,36 dolari)", de la 650 coroane in prezent, a declarat Magnus Ogmundsson, directorul executiv Lyst.

Coroana islandeza s-a prabusit anul trecut, dupa falimentul celor mai mari banci ale tarii. Pe pietele valutare externe, coroana s-a depreciat cu 80% fata de euro, in timp ce restrictiile de capital din acest an nu au reusit sa previna o depreciere de 8,1%.

"Concurentii nostrii folosesc carne sau salata de productie interna, in timp ce noi importam aceste produse, ceea ce este extrem de scump", a spus Ogmundsson.

Cele mai scumpe Big Mac-uri sunt vandute in Elvetia si Norvegia, unde hamburgerul costa circa 5,75 dolari, potrivit "indicelui BigMac" al revistei The Economist din 2009. Cele mai ieftine se vand in Africa de Sud (1,68 dolari) si China (1,83 dolari).

McDonald's, cel mai mare lant de restaurante din lume, si-a deschis primul restaurant din Islanda in 1993. Islanda are trei restaurante McDonald's, toate urmand sa fie inchise.

Islanda depinde de un imprumut de 2,1 miliarde euro de la Fondul Monetar International, dupa ce principalele trei banci s-au prabusit, acumuland o datorie de peste 10 ori mai mare decat produsul intern brut al tarii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: