Un respectat cercetator coreean, acuzat de frauda si falsificare de rezultate

Data publicarii: 26-10-2009 | International

O instanta judecatoreasca din Coreea de Sud a dat verdictul final in cazul omului de stiinta Hwang Woo-suk, privit mult timp de comunitatea stiintifica globala drept o autoritate in domeniul studiului celulelor stem, scrie Reuters.

Woo-suk a fost acuzat de frauda in cercetarea celulelor stem, prin care incerca sa gaseasca un tratament pentru boli grave precum Alzheimer sau forme de cancer. Cercetatorul fusese pus sub acuzare inca din 2005, cand se descoperise ca rezultatele unor experimente erau false.

Inainte ca aceste acuzatii sa fie formulate, omul de stiinta era perceput drept un adevarat pionier, iar multi bolnavi isi pusesera ultimele sperante in studiile sale. Procurorii, care au cerut o pedeapsa de patru ani de inchisoare, au mai sustinut ca o parte dintre fondurile de care Hwang a dispus a fost utilizata in scopuri personale.

Intre 2002 si 2005, a primit fonduri in valoare de 40 milioane de dolari, sub forma de burse, numai din partea Ministerului Cercetarii si Tehnologiei. In anul 2006, autoritatile i-au suspendat dreptul de a continua cercetarile asupra celulelor stem.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: